Terrorismitutkija: Turun iskulla saatettiin viestiä, että ette pysty suojelemaan naisianne ja lapsianne

Terrorismitutkijan mukaan on tärkeää selvittää, kohdentuiko isku juuri naisiin.

Turun epäillyn terroriteon taustalla saattoi olla viesti, ettei haavoittuviksi koettuja väestöryhmiä pystytä suojelemaan, arvioi terrorismitutkija Leena Malkki.

– Jos katsoo jihadistisia iskuja Euroopassa, niin löytyy joitakin esimerkkejä, joissa on haettu haavoittuvia ihmisiä. Se viesti voi olla, että ette kykene suojelemaan naisianne ja lapsianne.

Malkin mukaan joukkopuukotuksen kohdistamisella naisiin on mahdollisesti pyritty lisäämään teon sokeeraavuutta tai taustalla voi olla naisvihaa. Toisaalta iskijä saattoi kokea naiset helpommaksi kohteeksi, Malkki arvioi.

– Naisista ehkä voi ajatella, että heitä on helpompi iskeä, he tekevät vähemmän vastarintaa.

Malkki korostaa, että vaikka teko näyttää systemaattiselta ja naisiin kohdistetulta, teon motiivit tarkentuvat poliisitutkinnassa. Terrorismitutkijan mukaan on tärkeää selvittää, kohdentuiko isku juuri naisiin.

– Tämän selvittäminen voi osoittautua olennaiseksi asiaksi tutkinnassa, Malkki sanoo.

Perjantaina Turussa tapahtuneessa joukkopuukotuksessa kuoli kaksi naista ja haavoittui kuusi. Iskussa haavoittui myös kaksi naisia auttamaan mennyttä miestä.

Suojelupoliisin erikoistutkijan Pekka Hiltusen mukaan se, että Turun puukotuksen uhreiksi valikoitui naisia, sopii yleiseen terroriteon toteuttajaprofiiliin. Hiltunen puhui eilen suojelupoliisin tiedotustilaisuudessa.

– Jos katsotaan aiempia iskuja, niin niissäkin on pyritty mahdollisimman korkeaan sokkiarvoon. Iskuja on kohdistettu muun muassa lapsiin ja nuoriin.

"Isossa kuvassa harvinaisia"

Malkki sanoo, että uhreja ei yleensä terrori-iskuissa valikoida sukupuolen perusteella. Esimerkkejä lähihistoriasta kuitenkin löytyy.

– Manchesterin iskun kohdallahan tätä epäiltiin. Jollei ole ihan onnettomasti laiminlyönyt tiedonhankintaansa, niin selvähän se oli, millaista yleisö pääsääntöisesti on.

Toukokuussa 22 ihmistä kuoli ja toistasataa haavoittui itsemurhapommi-iskussa Manchester-areenan luona. Isku tehtiin amerikkalaisen poptähti Ariana Granden konsertin loputtua.

Malkin mukaan haavoittuviin ryhmiin kuten lapsiin kohdennetut iskut ovat harvinaisia myös siksi, että terroristiryhmien kannattajat saattavat sanoutua irti iskuista.

– Monet ryhmät ovat pitäneet tällaisia iskuja riskipitoisina kannatukselleen, Malkki sanoo.

Malkin mukaan kohteiksi valikoituu nykyisin usein sukupuoleen katsomatta pahaa aavistamattomia siviilejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.