Terveydenhuolto on ollut kyberhyökkäysten kohteena globaalisti jo vuosia – iskut havaittu jopa pari vuotta myöhässä

Terveydenhuolto on ollut kyberhyökkäysten kohteena jo vuosia kansainvälisesti, ilmenee Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Suomessa asia nousi esiin, kun Lahdessa kaupungin tietoverkkoon päässyt haittaohjelma vaikeutti muun muassa terveysasemien toimintaa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä katkaisi verkkoyhteydet Lahteen, jotta vahingot eivät olisi levinneet laajemmalle yhtymän palveluihin.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan yli 80 prosenttia terveydenhuollon organisaatioista on joutunut viime vuosien aikana kyberhyökkäysten kohteiksi, ja vain puolet niistä oli varautunut verkkoiskuihin riittävästi.

Osassa tapauksia tietomurto havaittiin vasta pari vuotta tapahtuman jälkeen. Kyberhyökkäysten jälkeinen toimintojen palautustyö saattoi kestää kuukausia.

Esimerkiksi vuonna 2018 tietomurron kohteeksi joutui pelkästään Yhdysvalloissa 13,3 miljoona potilastietoa. Niihin sisältyi nimiä, sosiaaliturvatunnuksia, puhelinnumeroita sekä luottokortti- ja terveystietoja.

Kiristysohjelmia, kalastelua

Terveydenhuoltoa vastaan tehdyissä kyberhyökkäyksissä korostuvat tietojen kalastelumenetelmät, kiristysohjelmat, palveluestohyökkäykset, hakkeroinnit, virusohjelmat ja laitteiden sekä tallenteiden varkaudet tai katoamiset.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tulosten mukaan tilanne vaatii terveydenhuollon järjestelmän suunnittelua niin, että kyberturvallisuus on keskiössä. Periaatetta olisi noudatettava esimerkiksi rakennettaessa digitaalisia sairaaloita.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 65 kansainvälistä ja suomalaista kyberhyökkäystä terveydenhuoltojärjestelmää vastaan. Verkkoiskut oli tehty vuosina 2013–2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lahden verkkoon tehty kyberhyökkäys häiritsee merkittävästi terveysasemien toimintaa – verikokeita ja röntgenkuvia ei saada otettua

Uusimmat

Kotimaa

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.