Terveysasema, palveluasumista ja senioriasuntoja saman katon alle – Kuvasarja: tältä Vaajakosken Sampoharju näyttää nyt

Jyväskylän Vaajakosken keskustaan nouseva Sampoharju kokoaa saman katon alle terveysaseman lääkäri- ja hoitajavastaanotot, hammashoitolan, neuvolan ja laboratorion näytteenottopisteen. Taloon valmistuu myös vanhusten tehostettua palveluasumista sekä vuokra-asuntoja senioreille.

– Sampoharjun sote-asemalta saa sekä sosiaali- että terveyspalveluja erittäin kompakteissa tiloissa. Yhteydenpito toisiin ammattilaisiin on helppoa ja nopeaa. Hanke valmistaa meitä julkisia toimijoita tulevaan maakunta- ja sote-uudistukseen, avoterveydenhuollon palvelujohtaja Anu Mutka sanoi tiistaina.

– Ryhmäkotiin tulee 34 tehostetun palveluasumisen paikkaa yhteen kerrokseen, kun nykyisessä Väkkärässä paikkoja on 26. Väkkärän asukkaat muuttavat kaikki Sampoharjuun, loput paikat täyttyvät normaalin arvioinnin kautta, vanhuspalvelujen palvelujohtaja Maarit Raappana kertoi.

Omassa kerroksessaan toimii terveysasema uusinta teknologiaa ja moderneja työtapoja käyttäen. Esimerkiksi potilastilassa vain vastaanotetaan potilaat, mutta kirjalliset työt tehdään muissa tiloissa.

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy (JVA) rakentaa talon ylimpään kerrokseen 33 vuokra-asuntoa, jotka on tarkoitettu yli 55-vuotiaille. Asuntojen koot ovat 32–47 neliömetriä, ja ne ovat esteettömiä.

 

Noin vuosi sitten alkaneet rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa ja kustannusarvio on pitänyt. Käyttöön uusi rakennus otetaan ensi vuoden helmikuussa.

– Uudet tilat korvaavat vanhan ja huonokuntoisen terveysaseman kiinteistön, joka vapautuu uuteen käyttötarkoitukseen kaavoitettavaksi, Jyväskylän kaupungin kiinteistöjohtaja Mikko Lepo sanoi.

Rakennuttajana toimii JVA, ja Jyväskylän kaupunki on tiloissa pitkäaikaisena vuokralaisena. JVA valikoitui rakennuttajaksi ja yhteistyökumppaniksi, koska Sampoharjun suurelle tontille oli mahdollista kehittää terveysaseman lisäksi tehostetun palveluasumisen ratkaisuja.

– JVA:lle Sampoharju on luontevaa jatkumoa pitkäaikaiselle yhteistyökumppanuudelle Jyväskylän kaupungin palveluasumisen rakennuttajana, yhtiön toimitusjohtaja Timo Hyttinen sanoi.

Tilaa tontilla on, koska terveysasema päätettiin lopulta rakentaa huomattavasti alkuperäisiä suunnitelmia pienempänä. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 12,9 miljoonaa euroa.

Eri palveluyksiköillä on noin 5 700 neliön tilat, mistä lähes puolet terveysaseman käytössä. JVA vuokraa kiinteistön kaupungin käyttöön 30 vuoden sopimuksella. Kaupunki vuokraa edelleen tiloja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian poliklinikalle. Laboratoriopalvelut tuottaa Fimlab Oy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .