Terveyskeskukseen esitetään 3 miljoonan euron remonttia kuntoutusosaston perustamiseksi

Kaupunginhallitus esittää, että Saarijärven terveyskeskusta korjataan ensi vuonna 3 miljoonalla eurolla. Remontissa niin sanottuihin Helmiinan entisiin tiloihin tulisi muun muassa 20-paikkainen kuntoutusosasto, ryhmätila ja kolme vastaanottohuonetta.

Tilat suunniteltaisiin niin, että ne voitaisiin tarvittaessa muuttaa terveydenhuollon vastaanottotilaksi tai psykososiaalisen palvelun toimistohuoneeksi.

Sote-yhtymävaltuusto päätti viime kuussa äänestyksen jälkeen, että Saarikan Karstulassa olevaa kuntoutusosastoa ei siirretä Saarijärvelle. Siirtoa perusteltiin muun muassa henkilöstön paremmalla saatavuudella ja sillä, että Saarijärvellä kuntoutusosasto pääsisi remontoituihin tiloihin.

Karstulassa on valmisteltu sote-keskusta ja uutta kuntoutusosastoa. Tarveselvityksessä uuden terveysaseman alustava kustannusarvio on 5 miljoonaa euroa, eikä se riitä kuntoutusosaston rakentamiseen. Niin sanottu rajoituslaki estää tätä suurempien sote-investointien toteuttamisen ilman sosiaali- ja terveysministeriön lupaa.

Saarijärven terveyskeskuksen remonttia ja muutostöitä kuntoutusosastoksi perustellaan sote-palveluiden maakunnallisella järjestämisellä. Maan tulevan hallituksen linjauksien mukaan maakunnilla olisi aiempia suunnitelmia vahvempi asema palveluiden tuotannossa. Tämän vuoksi Saarijärven terveysaseman tulisi olla toimiva osa uutta toimipaikkojen verkostoa.

Terveyskeskukseen nyt esitettävän investoinnin kustannukset maksaisi osaston tuleva käyttäjä vuokrina. Muutostyöt merkitsevät myös sitä, että kaupungin ei tarvitse jatkossa maksaa Karstulan kuntoutusosaston vuokraa, jota laskutetaan Saarijärveltä 101 000 euroa vuodessa.

Kaupunginhallituksen mukaan myös hankkeen toteuttamatta jättämiseen sisältyy riskejä. Menojen kasvua tulee hillitä ja terveyskeskuksen muutostyöt ovat osa tätä. Remontoiduilla tiloilla sote-uudistus voitaisiin toteuttaa asiakaslähtöisesti ja taloudellisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .