Terveysvaaran arviointi ei toimi

Homeoireista kärsivien kohdalla ongelmana on usein pitävän näytön puuttuminen siitä, että oireet johtuvat nimenomaan työpaikan sisäilmasta.

OAJ:n työmarkkina-asiamies Kai Kullaalle ongelma on tuttu. Hän hoitaa homeille altistuneiden opettajien asioita muun muassa eläkepäätöksiä haettaessa.

- Hankaluutena on, että oireilutapauksissa pitäisi pystyä luotettavasti poissulkemaan muut altistukset, jotta se voitaisiin korvata ammattitautina, hän sanoo.

Kullaa käsittelee vuosittain 10-20 tapausta, joissa opettaja on altistunut työpaikallaan homeille. Tyypillinen tapaus on, että opettajalla on takanaan pitkiä sairauspoissaoloja homeoireiluiden vuoksi.

- Työnantajalla on velvollisuus osoittaa puhtaat tilat. Osalle oireita tulee herkistymisen vuoksi myös tiloissa, jotka ovat mittausten mukaan puhtaat. Kun opettaja on kiertänyt työnantajan osoittamat koulut läpi, ei sen jälkeen keinoja oikein ole, Kullaa toteaa.

"Äimistellään, onko vaaraa"

Työterveyslaitoksen asiantuntijalääkäri, professori Kari Reijulan mukaan pitävän näytön hankkimista hankaloittaa eri hallinnonalojen heikko yhteistyö.

- Terveysvaaran arviointi ei toimi. Äimistellään, onko vaaraa vai ei. Tämä asiantuntemus puuttuu, Reijula sanoo.

Hänen mukaan ketju rakennuksen kuntoarvioinnin, sisäilman laadun tutkimuksen ja näiden mittausten perusteella lääkärien tekemän terveysvaaran arvioinnin välillä on heikko.

- Tämä on minun vakava huoleni. Kolmion toimimattomuus johtaa siihen, että kouluissa joudutaan ottamaan valta omiin käsiin, Reijula viittaa muun muassa palokkalaisten vanhempien tekemään ratkaisuun kieltää lapsiaan menemästä homeiseen kouluun.

Lue lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.