Teuvo Hakkarainen ehdottaa kuolemantuomiota: "Ei elätetä tämmöistä ihmistä vaan lopetetaan se?"

Keskisuomalainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) ehdottaa kuolemantuomion palauttamista Suomen oikeusjärjestelmään. Hakkarainen ehdotti asiaa tiistai-iltana eduskunnan täysistunnossa.

Hakkarainen esitti asiaa viitaten siihen, ettei Suomi aio palauttaa terrorimurhista mahdollisesti tuomittavia irakilaismiehiä takaisin kotimaahansa. Heitä ei palauteta, koska Irakissa on voimassa kuolemanrangaistus ja Suomen laki kieltää ihmisten palauttamisen maahan, jossa heitä uhkaa kuolemantuomio. Asiasta määrätään kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksista.

– Olisin kysynyt nyt oikeusministeriltä, kun olisi ollut paikalla, että voidaanko Suomeen palauttaa kuolemantuomio tällaisille uusiorikollisille, Hakkarainen kysyi poissa olevalta työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmiltä (ps.).

– Esimerkiksi, jos kantasuomalainenkin on tehnyt monta murhaa ja uusii sen rikoksen, niin eikö ole oikeus ja kohtuus, että ei elätetä tämmöistä ihmistä enää tällä vaan lopetetaan se?

Hakkaraisen kysymykseen tarttui keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen, joka pyysi puheenvuoron tyrmistyneenä omalta paikaltaan. Kurvinen paheksui ensin sitä, että "varmasti jonkun mielestä tämmöiset ovat ihan näitä heittoja, joita voi heitellä".

– Taitaa olla Suomessa rauhan aikana viimeksi 1800-luvulla joku henkilö teloitettu Venäjän vallan aikana. Että sellaisista asioista täällä Suomen arvokkaimmassa elimessä sitten puhutaan, Kurvinen sanoi pöyristyneenä.

Myös kansanedustajat Mika Kari (sd.) ja Antero Laukkanen (kd.) paheksuivat Hakkaraisen ehdotusta.

– Tuntuu jotenkin pöyristyttävältä, että tällaisena aikana ylipäätänsä tässä salissa puhutaan kuolemanrangaistuksen käyttöönotosta, Kari sanoi.

– En tiedä, mistä aina sitten nousee välillä tällaisia kommentteja, mutta ne ovat kyllä surullisia ja kärsittämättömiä enkä missään tapauksessa halua, että kansakuntamme kulkee tähän suuntaan.

Tämän jälkeen yleinen keskustelu asiasta lopetettiin ja asialistalla siirryttiin seuraaviin aiheisiin.

Pöytäkirjat käydystä keskustelusta voit lukea eduskunnan sivuilta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .