Thaimaalaista broileria käytössä ravintolaruuassa ja valmisaterioissa

Thaimaalaista broilerinlihaa myydään Suomessa laajasti, sanoo kansalaisjärjestö Finnwatch raportissaan.

Selvityksen mukaan kuluttaja törmää thaimaalaiseen broileriin tavallisimmin ravintoloissa ja kahviloissa. Sitä käyttävät esimerkiksi Sodexo, S-ryhmän ja Restelin ravintolat sekä Picnic. Myös monissa prosessoiduissa tuotteissa, kuten valmisaterioissa ja pitsoissa, käytetään raaka-aineena thaimaalaista broileria.

Finnwatchin laajempi raportti perustuu kuuden thaimaalaisen tehtaan siirtotyöntekijöiden haastatteluihin. Selvityksen perusteella erityisen ongelmallisia ovat ulkomaisilta siirtotyöläisiltä perittävät korkeat rekrytointimaksut, jolloin he velkaantuvat jo ennen töiden aloittamista. Osassa tehtaita ilmeni myös pakkotyön ja ihmiskaupan piirteitä.

Thaimaan vientibroilerista lähes 40 prosenttia tuodaan Eurooppaan.

S-ryhmän mukaan sen ravintoloissa tarjotaan tällä hetkellä pääasiassa kotimaista broileria, thaimaalaisen broilerin osuus ravintoloissa on 4,1 prosenttia.

S-ryhmä kertoo ryhtyneensä toimiin Finnwatchin raportin vuoksi. S-ryhmän mukaan sen sopimukset edellyttävät, että tavarantoimittajat kunnioittavat ihmisoikeuksia kaikissa hankintaketjun vaiheissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.