Tiedätkö, mikä on tämä Seppälänkankaalla metsästä löytynyt kivikasa? – "Lähtökohtaisesti ei kannata koskea"

Keskisuomalaisen lukija lähestyi toimitusta kahden valokuvan kera. Lukija ihmetteli, mikä on metsässä oleva kiviröykkiö Laukaantien varressa Seppälänkankaalla, noin 300 metriä tiestä. Yhdessä isoista kivistä näkyy valokuvassa numero 20.

Maanmittauslaitoksen tuotantopäällikkö Mika Autiomäen mukaan kyseessä on rajapyykki, eli tontin, kiinteistön tai vaikkapa kylän tai kunnan rajaa merkitsevä, maastoon rakennettu pysyvä merkki. Rajamerkkinä voi toimia esimerkiksi neliömetrin suuruinen kiviraunio, jossa on keskuskivi tai yksittäinen iso kivi.

– Kivikasoja on käytetty rajamerkkeinä ainakin 1800-luvulta asti aina 1970-luvulle saakka. Kuvien perusteella veikkaisin, että kuvien rajapyykki voi olla lähemmäksi sata vuotta vanha, Autiomäki kommentoi.

Kauan sitten rakennettu kivikasa on maanmittauslaitoksen mukaan yhä hyväksyttävä rajamerkki.

–  Nykyisin rajamerkkeinä käytetään normaalisti oranssin värisiä metallisia putkipyykkejä, joissa on numero, kertoo Autiomäki.

Kivistä rakennetun rajamerkin tunnistaa siitä, että niissä on keskellä pystyssä niin sanottu numerokivi, joka on yleensä kooltaan isompi kuin muut kivet ja siihen on hakattu numero. Näin on myös Laukaantien varressa olevassa rajapyykissä. Numero on tunnistetieto, jolla rajapyykki löytyy maanmittauslaitoksen kartalta.

– Pelkkä numero ei kuitenkaan auta rajapyykin yksilöinnissä, vaan yksilöinti vaatisi tarkan sijaintitiedon. Mikäli kansalainen haluaa selvittää tietyn rajapyykin merkityksen, hän voi ottaa mennä käymään maanmittauslaitoksen toimipisteessä (esimerkiksi Jyväskylässä) ja näyttää kohdan kartalta, kertoo Autiomäki.

Maamerkkiä ei saa itse siirtää

Maamerkkiä voi siirtää vain Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri. Maanomistajien on hyvä huoltaa rajoja eli pitää ne auki. Rajanaukaisulla tarkoitetaan puiden poistamista rajalinjalta.

Jos rajamerkit sammaloituvat tai kivissä olevat numerot ovat kuluneet pois, sammalta voi raaputella pois itsekin, mutta esimerkiksi numeron hakkaaminen tai muunlainen rajamerkkiin koskeminen tulee jättää maanmittaustoimituksen asiaksi.

– Lähtökohtaisesti rajamerkkeihin ei kauheasti kannata koskea, Autiomäki kommentoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .