Tiede: Kolmannes suomalaisista ei koe yön pimeyttä

Valosaastetta on jo niin paljon, että se haittaa yönäön kehittymistä tietyissä osissa maailmaa.

Valosaaste pilaa tähtitaivaan jo suuressa osassa maailman maista.

Tiede-lehden (7/2016) mukaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa vain vajaa prosentti ihmisistä näkee neitseellisen yötaivaan ilman, että valot häiritsevät katselua. 60–80 prosenttia elää alueella, jossa valoa on niin paljon, ettei Linnunrataa voi havainnoida. Koko maailman asukkaista 83 prosenttia elää eriasteisissa valosaasteissa. Kolmasosa ei pysty näkemään Linnunrataa.

Linnunradan voi havaita pimeässä vaaleana utumaisena nauhana, joka kulkee yötaivaan halki.

Suomessa tilanne ei ole kuitenkaan Tiede-lehden mukaan yhtään sen parempi. 68 prosenttia suomalaisista asuu alueella, jossa valot hämärtävät Linnunradan. 34 prosenttia suomalaisista ei koe yön pimeyttä ollenkaan.

Luonnollisia, pimeitä öitä eletään enää lähinnä Keski-Afrikassa ja maailman erämaissa. Myös Espanjasta, Itävallasta ja Pohjolasta löytyy alueita, joita keinovalo ei öisin valaise.

Valosaasteeseen pitää suhtautua vakavasti. Esimerkiksi Singaporessa, Qatarissa ja Kuwaitissa valosaastetta on jo niin paljon, etteivät ihmisten silmät enää edes opi näkemään pimeässä. Lisäksi valot harhauttavat muuttolintuja ja ajavat eläimiä pois kodeistaan. Ihmisen sisäinen kello menee sekaisin jatkuvasta valoisuudesta.

Tutkijoiden mukaan led-valot pahentavat tilannetta entisestään.

Valosaasteen määrää selvitettiin maailman valoatlaksessa, joka julkaistiin Science Advance -lehdessä.

Lähde: Tiede 7/2016