Tiedevilppi: Jyväskylän yliopisto luottaa yhä hallituksensa puheenjohtajaan

Helsingin Sanomien viikonloppuna paljastama tiedevilpin pimittäminen Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä ulottaa juonteen myös Jyväskylän yliopistoon. Yliopiston hallituksen puheenjohtaja toimii VTT:n johdossa ja johtoryhmässä.

Helsingin Sanomien (7.2.) paljastuksen mukaan VTT:n johto tiesi alaisuudessaan toimivaan tutkimusryhmään liitetyistä vilppiepäilyistä, mutta salasi asian. VTT:n tieteellisenä johtajana toimiva Anne-Christine Ritschkoff toimii kuluvalla kaudella Jyväskylän yliopiston hallituksen puheenjohtajana.

Uutinen herätti viikonvaihteessa vilkkaan keskustelun tieteen eettisyyden valvontaan liittyvistä ongelmista.

Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen ei näe yliopiston hallituksen puheenjohtajan asemassa lehtitietojen valossa ongelmaa. Ritschkoffin toimikausi JY:n hallituksessa on vuoden 2017 loppuun.

– Ritschkoffilla on hallituksen puheenjohtajana luottamus, ja hän on hoitanut tehtävänsä erittäin hyvin, Manninen toteaa.

– Helsingin Sanomien kertoman perusteella ymmärsin, että vaikka hän on ollut tärkeässä asemassa, hän ei ole ollut vaikuttamassa VTT:ssä tehtyihin ratkaisuihin.

"Tutkimusetiikka otetaan vakavasti"

Yliopiston hallitukseen yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet valitsee yliopistokollegio, jonka jäseninä on yliopiston professoreita, muuta henkilöstöä ja opiskelijoita.

Jyväskylän yliopiston yliopistokollegion puheenjohtaja Sirpa Leppänen kertoi Keskisuomalaiselle maanantaina lukeneensa Helsingin Sanomien uutisen, mutta ei tuoreeltaan halunnut ottaa kantaa Ritschkoffin asemaan.

–Tutkimusetiikka otetaan ehdottoman vakavasti. Uskon, että tämä on asia, josta keskustellaan myös ensi viikolla kokoontuvassa yliopistokollegiossa, Leppänen sanoo.

Helsingin Sanomien uutisen mukaan VTT:n johto käynnisti vilppiin liittyvät selvitykset vasta pakon edessä ja määräsi asiasta tehdyn loppuselvityksen salaiseksi. Myös Ritschkoff osallistui lehden mukaan ainakin yhden selvityksen tekemiseen. Hänet valittiin VTT:n tieteelliseksi johtajaksi vuonna 2010. Vilpistä Helsingin Sanomien artikkelissa epäilty tutkimusprofessori ryhmineen toimi VTT:ssä vuosina 2008–2014.

Helsingin Sanomien mukaan myöskään Tutkimuseettinen neuvottelukunta (Tenk) ei aloittanut vilppiepäilystä tutkintaa. Myös Tenkin puheenjohtaja emeritaprofessori Krista Varantola on Jyväskylän yliopiston hallituksen jäsen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .