Tiedonkulku sairaanhoidossa katkesi – liikuntakyvytön virui kaksi päivää lattialla

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on syytettynä heitteillepanosta kolme kotisairaanhoitoa tarjoavassa yrityksessä työskennellyttä naista. Tapauksessa uhri, tapahtumahetkellä maaliskuussa 2011 74-vuotias mies virui yli kaksi vuorokautta asuntonsa lattialla kykenemättömänä liikkumaan.

Syytettynä ovat hoivapalveluyrityksen silloinen omistaja ja toimitusjohtaja, vuonna 1972 syntynyt muuramelaisnainen sekä tapahtuma-aikaan yrityksessä työskennelleet henkilöt, vuonna 1986 syntynyt seinäjokelaisnainen ja 1983 syntynyt laukaalaisnainen.

Hoitokäynnit loppuivat äkisti

Uhrina ollut mies oli ollut sovitusti sairaalasta kotihoitojaksolla, jolloin hänen luonaan käytiin viisi kertaa vuorokaudessa, myös yöllä. Miehen luona oli sovittu vierailtavan säännöllisesti usean päivän ajan. Kolmannen päivän aamuna hänen luonaan käytiin vielä sovitusti ja asunnolla käynyt hoitaja jätti miehen kahvikupin ääreen.

Tähän käynnit kuitenkin äkisti loppuivat.

Syyttäjän mukaan syynä käyntien katkeamiseen oli tiedonkulun paha katkeaminen. Miehen kohdalla tehtiin virhe peräti kahdesti.

Ensimmäinen virhe tapahtui, kun hoivapalveluyrityksen työntekijät luulivat, että mies siirrettäisiin takaisin sairaalaan. Virallista alkuperää tälle tiedolle ei kuitenkaan löytynyt, sillä sairaalan asiakirjoista merkintää siirrosta tai edes siirtomääräyksestä ei löytynyt.

Virui kaksi vuorokautta asunnon lattialla

Hoitajan käytyä viimeisen kerran miehen asunnolla, mies jäi yksin. Useista sairauksista kärsivä ja pyörätuolissa istuva mies tarvitsi liikkumiseen aina jonkun henkilön apua.

Illalla hoivapalveluyritys sai hälytyksen miehen turvapuhelimesta. Hälytykseen vastasi vuorossa ollut, vuonna 1986 syntynyt nainen. Hän ilmoitti asiasta sairaanhoitajalle, vuonna 1983 syntyneelle naiselle, joka ei kyseisellä hetkellä ollut työssä ja sanoi lähihoitajalle, että hänen käsityksenä mukaan asiakas oli jo siirretty sairaalaan.

Näin ollen turvapuhelimen hälytykseen ei yrityksessä reagoitu.

Miehen todellinen vointi ilmeni vasta kahden vuorokauden kuluttua edellisestä käynnistä, kun sairaalasta otettiin yhteyttä yritykseen mieheen liittyvissä asioissa.

Syytetyt kiistivät

Kun mies lopulta löydettiin, hänen yleistilansa oli laskenut, elimistönsä kuivunut ja hänellä oli myös lihasvaurioita. Hän oli maannut liikuntakyvyttömänä asuntonsa lattialla, mutta siitä, miten hän oli lattialle päätynyt, ei ole tietoa. Ilmeisesti hän oli kaatunut.

Mies toimitettiin sairaalaan saamaan hoitoa. Virallisten asiakirjojen mukaan hän toipui tapauksesta, mutta omaisen mielestä miehen yleiskunto alkoi laskea tämän jälkeen lopulta kohtalokkaasti.

Kaikki kolme syytettyä kiistävät heitteillepanon ja he vetosivat teon tahattomuuteen. Turvapuhelinilmoituksen vastaanottanut lähihoitaja myönsi, että hälytyksestä oli keskusteltu toisen hoitajan kanssa.

Käräjäoikeus antaa asiasta tuomionsa myöhemmin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .