Tiedustelulakien säätäminen kiireellisessä menettelyssä näyttää toteutuvan – PS tukee

Tiedustelulakien säätäminen kiireellisessä menettelyssä näyttää etenevän perussuomalaisten tuella. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kertoo, että puolue suosittelee äänestämään perustuslain muutoksen kiireellisyyden puolesta. Eduskuntaryhmän päätös asiasta oli hänen mukaansa yksimielinen.

–  Meillä oli tosi hyvä ja keskusteleva kokous, ja kaikki kokouksessa olleet yksimielisesti päättivät suositella kiireellisen menettelyn äänestämisen puolesta, Meri sanoi kokouksen päätyttyä.

Eduskunta äänestää asiasta iltapäivällä.

Meri sanoo, että ryhmä on saanut viime päivinä riittävää lisätietoa tiedustelulakipaketissa näkemistään ongelmakohdista.

–  Parlamentaarisen ryhmän vetäjä Tapani Tölli (kesk.) kävi meidän ryhmämme kanssa pitkän keskustelun, ja otettiin ne ongelmakohdat esille. Muun muassa siitä, miten varmistetaan, että ihmisiä ei aleta kyttäämään ja heidän postejaan avaamaan. Käytiin ajatuksella läpi, että jos rakentelet pommeja tai yrität vakavasti vaurioittaa infraa, olemme ovesi takana, mutta voit edelleenkin kirjoitella rauhassa postejasi, tähän ei ole tarkoitus puuttua, Meri kertoi.

Hänen mukaansa ryhmässä olivat aamulla paikalla lähes kaikki kansanedustajat.

Kiireellisyys vaatii 5/6 enemmistön

Eduskunta päättää iltapäivällä, muutetaanko Suomen perustuslakia kiireellisesti vai jääkö muutos seuraavan eduskunnan vahvistettavaksi. Perustuslaista aiotaan muuttaa luottamuksellisen viestinnän suojaa käsittelevää kohtaa.

Muutoksen kiirehtiminen mahdollistaisi uusien tiedustelulakien säätämisen vielä ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja.

Perustuslain kiireellinen muuttaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön annetuista äänistä. Jos oletetaan, että annettuja ääniä olisi esimerkiksi 199, vaatisi kiireellisyys ainakin 166 edustajan äänet.

Perussuomalaisten kanta selkiyttää tilannetta, ja äänet näyttävät riittävän.

Tölli: Ei salli massavalvontaa

Perustuslakivaliokunta on linjannut, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta tai sotilaallisesta toiminnasta. Toimien tulisi kuitenkin olla mahdollisimman kohdennettuja ja rajattuja.

– Paljon on ollut keskustelussa, salliiko tämä massavalvonnan. On syytä selvästi todeta, että ei salli, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tölli vakuutti tiistaina istunnossa.

Varsinaiset sisältölait siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta ovat eduskunnassa valiokuntien käsittelyssä, ja perustuslain kiireellinen muutos vauhdittaisi niiden etenemistä.

Vasemmistoliitto kielteisenä kiire

ellisyydelle

Itse perustuslain muutoksen tarpeellisuudesta ei vaikuta olevan eduskunnassa erimielisyyttä, mutta muutoksen kiirehtimistä vastustaa ainakin vasemmistoliitto.

Epäselvää on myös se, kuinka moni vihreiden ja RKP:n edustajista äänestää kiireelliseksi julistamisen puolesta. Kummastakin ryhmästä kerrottiin viime viikolla, että selvä enemmistö ryhmien edustajista olisi kiireellisyyden kannalla.

Jos kiireellinen muutos ei mene läpi, vaaditaan perustuslain muuttamiseen vielä ensi huhtikuun vaalien jälkeen aloittavan eduskunnan hyväksyntä. Vaalien jälkeen perustuslain muutos pitäisi hyväksyä asiasisällöltään muuttamattomana kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 14. Perustuslain muuttamisen kiireellisyydestä äänestetään tällä tietoa heti istunnon alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.