Tiesitkö tämän mustikan ja tyrnin terveysvaikutuksista?

Mustikka ja tyrni ovat tunnetusti varsinaisia supermarjoja, joiden syömisellä on monia hyviä vaikutuksia. Nyt uudessa tutkimuksessa on selvinnyt, että erityisesti näistä marjoista hyötyvät ne, joilla on jo kasvanut riski sydän- ja verisuonisairauksiin.

Asia paljastui Turun, Oulun ja Itä-Suomen yliopistojen kolmivuotisessa marjatutkimuksessa. Marjojen sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus on suurempi niillä, joiden rasva-arvot ovat jo riskirajan tuntumassa.

– Myös tällä kertaa kaikki kokeeseen osallistuvat henkilöt olivat terveitä, mutta mukana oli myös henkilöitä, joilla on kasvanut riski sydän- ja verisuoniterveyteen liittyen. Tutkimus osoitti, että juuri nämä riskin omaavat hyötyivät marjojen syönnistä enemmän kuin täysin terveet, tutkimuksen johtaja, Turun yliopiston elintarvikekemian professori Heikki Kallio sanoo.

Pieni määrä riittää

Ämpärikaupalla marjoja ei kuitenkaan tarvitse syödä. Jo 100 grammaa mustikkaa tai 20 grammaa kuivattua tyrniä ajavat asian. Tyrnin osalta on tärkeää, että myös siemenissä oleva öljy saadaan käyttöön. Siksi tyrniä syödessä siemenet pitäisi saada puraistua rikki, tai nauttia päivittäinen annos suoraan tyrniöljynä.

Vaihtovuorokokeeseen osallistuneet 80 naista söivät kuukauden ajan päivittäin kuivattua tyrnimarjaa, tyrniöljyä, nopeaan tärkkelykseen yhdistettyä tyrnin etanoliuutetta tai pakastettua mustikkaa. Mustikkaa syötiin päivittäin 100 grammaa, tyrniannos eri muodoissaan vastasi 20 grammaa kuivattua tyrniä.

Marjajakson aikana havaittiin selviä vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskiin ja diabetekseen liittyen. Lievästi ylipainoisten naisten kohdalla molemmat marjat vaikuttivat myös metabolisen oireyhtymän tekijöihin.

Marjojen vaikutus näkyi selkeimmin aineenvaihdunnan kokonaisuudessa. Seuraavaksi yliopistot selvittävät yksittäisten yhdisteiden ja yhdisteryhmien vaikutuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.