Tieteen, taiteen ja kulttuurin apurahapotti kasvaa

Pörssikurssien roima nousu ja antelias osinkokevät tietävät hyvää suomalaiselle tieteelle, taiteelle ja kulttuurille. Niitä tukevien säätiöiden ja rahastojen talous on kohentunut pörssin hyvän kehityksen seurauksena. Se taas lupaa kasvua myönnettäviin apurahoihin.

Esimerkiksi maan suurimman apurahojen jakajan, Suomen kulttuurirahaston, osakesalkun arvo on kasvanut yli 18 prosenttia reilussa puolessa vuodessa. Apurahansaajat hyötyvät kehityksestä, sillä kulttuurirahasto pyrkii jakamaan vuosittain 3-4 prosenttia omaisuutensa käyvästä arvosta.

– Pohdimme parhaillaan lokakuussa alkavan tilivuoden talousarviota. Todennäköisesti apurahojen määrää voidaan ensi vuonna jonkun verran korottaa, ennustaa varainhoidosta vastaava asiamies Ralf Sunell kulttuurirahastosta.

Hänen mukaansa myös hyvä osinkokevät heijastuu myönteisesti säätiön talouteen. Kulttuurirahaston varallisuudesta noin 65 prosenttia on osakkeissa.

– Voimakkaan kurssinousun vuoksi jaamme  todennäköisesti ensi vuonna apurahoina 3-3,5 prosenttia omaisuuden arvosta. Siitä huolimatta apurahataso tulee nousemaan. Hallitus päättää myöhemmin keväällä ensi toimintavuoden apurahojen määrän.

"Ei vielä pörssikupla"

Pankkeja ja vakuutusyhtiöitä valvova Finanssivalvonta (Fiva) varoitti huhtikuun alussa pörssikuplasta. Fivan mukaan jotkin markkinoiden varallisuuserät saattavat olla yliarvostettuja ja kuplan puhkeamiseen on varauduttava. Viime viikkoina kurssit ovatkin olleet laskusuunnassa.

Kulttuurirahastokin on keventänyt osakesalkkuaan myymällä Huhtamäen osakkeita. Siitä huolimatta säätiö pysyy edelleen Huhtamäen suurimpana omistajana.

– Myimme osakkeita, koska halusimme hajauttaa sijoitussalkkumme riskiä. Huhtamäen osuus alkoi olla liian suuri, Sunell perustelee.

Hänen mielestään pörssikuplasta ei ole vielä kyse, vaikka osakkeet ovatkin reippaasti kallistuneet viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana.

– Mihinkään suurempiin osakemyynteihin emme ole ryhtyneet, koska nykyisin on vaikea löytää järkeviä vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

Osakkeiden osuus vaihtelee

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan (SRNK) asiamiehen Kai Kilpisen mukaan myös muut apurahanjakajat ovat hyötyneet pörssin vauhdikkaasta menosta.

– Kotimaiset säätiöt ja rahastot omistavat paljon suomalaisten yhtiöiden osakkeita, joiden arvon kehitys ja osingot vaikuttavat suoraan säätiöiden talouteen. Monilla säätiöillä on salkuissaan toki paljon myös vähemmän tuottavia korkosijoituksia, mutta kokonaisuus on selkeästi plussan puolella, Kilpinen arvioi.

SRNK:llä on 165 jäsentä. Ne käyttivät viime vuonna yleishyödyllisiin tarkoituksiin 415 miljoonaa euroa. Summassa on mukana myös säätiöiden ja rahastojen omat kulut, mutta valtaosa potista jaettiin apurahoina.

Kai Kilpisen mukaan osakkeiden osuus eri säätiöiden kokonaissijoituksista vaihtelee paljon.

– Keskimäärin osakesijoitukset ovat ehkä 50-60 prosenttia salkusta. Eräillä säätiöillä on paljon kiinteistösijoituksia, jolloin osakkeiden osuus on pienempi.

Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.