Tietokoneen akku aiheutti matkustamopalon Berliinistä Helsinkiin laskeutuneessa koneessa

Tietokoneen akku aiheutti matkustamopalon Berliinistä Helsinkiin lentäneessä koneessa viime keväänä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Istuimen alla olleen kannettavan tietokoneen litiumakku syttyi, kun laskeutunut kone oli rullaamassa kohti tuloporttia. Vuosi sitten maaliskuussa tapahtunut palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja eikä vakavampia materiaalivahinkoja.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koneen henkilökunta toimi tilanteessa ohjeiden mukaisesti. Matkustamon henkilöstö sammutti palon ja käski matkustajat nopeasti ulos koneesta. Osa matkustajista jäi kuitenkin odottamaan käsimatkatavaroitaan, jolloin käytävä tukkeutui ja koneesta poistuminen hidastui.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että Finavia sopisi Helsinki-Vantaalla toimivien lentoyhtiöiden kanssa toimintatavoista vastaavissa tilanteissa. Matkustajia ei tutkitussa tapauksessa koottu yhteen sen jälkeen kun heidät oli ohjattu ulos koneesta. Näin olisi voitu varmistaa, että kaikki ovat kunnossa.

Litiumakut ovat pienissä laitteissa yleisiä. Sisäinen tai ulkoinen vaurio voi saada litiumakun syttymään räjähdysmäisesti.

– Paloturvallisuuden kannalta laitteet on parempi kuljettaa matkustamossa, koska mahdollinen palo havaitaan siellä aikaisemmin kuin ruumassa ja sitä myös päästään sammuttamaan alkuvaiheessa, keskus ohjeistaa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on tilastoinut litiumakkujen ylikuumenemisia ja paloja vuodesta 1991 lähtien. Vuoden 2016 loppuun mennessä tietoon oli tullut liki 140 tapausta. Maailmanlaajuista tilastoa asiasta ei ole saatavilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vaaralliset tienylitykset ja kiireiset autoilijat pelottavat ekaluokkalaisten vanhempia – koulunsa aloittava jyväskyläläinen Viivi tuntee reitin koululle jo päiväkotiajalta

Yön uutiskooste: Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ydinsukellusvene Kurskin uppoamisesta 20 vuotta

Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia – "Nyt on menty yli sen rajan, missä kohtuudella voi olettaa tämän viruksen pysyvän aisoissa"

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

Rivit, Raitti vai Sylit – nyt kysytään kaupunkilaisten mielipidettä Samulinniityn uudesta asuinalueesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.