Tietokoneen akku aiheutti matkustamopalon Berliinistä Helsinkiin laskeutuneessa koneessa

Tietokoneen akku aiheutti matkustamopalon Berliinistä Helsinkiin lentäneessä koneessa viime keväänä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Istuimen alla olleen kannettavan tietokoneen litiumakku syttyi, kun laskeutunut kone oli rullaamassa kohti tuloporttia. Vuosi sitten maaliskuussa tapahtunut palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja eikä vakavampia materiaalivahinkoja.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koneen henkilökunta toimi tilanteessa ohjeiden mukaisesti. Matkustamon henkilöstö sammutti palon ja käski matkustajat nopeasti ulos koneesta. Osa matkustajista jäi kuitenkin odottamaan käsimatkatavaroitaan, jolloin käytävä tukkeutui ja koneesta poistuminen hidastui.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että Finavia sopisi Helsinki-Vantaalla toimivien lentoyhtiöiden kanssa toimintatavoista vastaavissa tilanteissa. Matkustajia ei tutkitussa tapauksessa koottu yhteen sen jälkeen kun heidät oli ohjattu ulos koneesta. Näin olisi voitu varmistaa, että kaikki ovat kunnossa.

Litiumakut ovat pienissä laitteissa yleisiä. Sisäinen tai ulkoinen vaurio voi saada litiumakun syttymään räjähdysmäisesti.

– Paloturvallisuuden kannalta laitteet on parempi kuljettaa matkustamossa, koska mahdollinen palo havaitaan siellä aikaisemmin kuin ruumassa ja sitä myös päästään sammuttamaan alkuvaiheessa, keskus ohjeistaa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on tilastoinut litiumakkujen ylikuumenemisia ja paloja vuodesta 1991 lähtien. Vuoden 2016 loppuun mennessä tietoon oli tullut liki 140 tapausta. Maailmanlaajuista tilastoa asiasta ei ole saatavilla.

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Poliisi kiinnittää tänä kesänä erityistä huomiota festivaalien turvatoimiin

Eurooppaan mahtuisi lisää vauvoja – Alhainen syntyvyys ei ole kuitenkaan suurin uhka talouskehitykselle

Punkkitautien määrä on moninkertaistunut, mutta hysteriaan ei ole syytä – "Yksi purema 50:stä johtaa todettavaan sairauteen"

Jo puolella Suomen lapsiperheistä on yksityinen sairauskuluvakuutus

Ovensuukyselyt povaavat Irlannin pääministeripuolueelle eurovaalivoittoa

Karannutta koiraa pyydystäneet ihmiset katkaisivat junaliikenteen Helsingissä – "Erittäin huono idea mennä junien sekaan juoksentelemaan"

Jännittävä lätkämatsi nostaa sydänpotilaiden verenpaineet kattoon – Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä tärkeä peli voi näkyä yllättävällä tavalla

Päiväkodin johtaja sai kärsiä, kun jyväskyläläisäiti hermostui perheestä tehdystä lastensuojeluilmoituksesta – pikaistuksissa kirjoitetusta viestistä sakkoja

Kyllä tästä maisterille seppele syntyy – yliopiston promootion juhlallisuudet alkoivat

Vanhat koulurakennukset joutuivat jälleen ilkivallan kohteeksi Tikkakoskella – katso karut kuvat spraymaalilla sotketuista seinistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.