Tietoturvamörkö ahdistaa suomalaisia verkkokaupassa

Joka viides suomalainen on jättänyt verkko-ostoksia tekemättä tietovuotopelkojen takia, selviää ohjelmistoyritys Tiedon teettämästä kyselystä. Sen mukaan lähes puolet suomalaisista on lisäksi huolissaan tietojensa päätymisestä vääriin käsiin verkkokaupassa.

–  Selvitys todentaa hyvin, että vielä nykyäänkin on ihmisiä, jotka kokevat verkko-ostamisen epävarmaksi, toteaa Tiedon tietoturvaliiketoiminnan johtaja Markus Melin.

Syyksi pelkoihin hän arvelee viime vuosien isoja tietovuotoja ja niiden saamaa julkisuutta.

Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen ei ole yllättynyt kyselyn tuloksista.

–  Teimme aiemmin selvityksen, jossa kysyttiin, miksi ihmiset olivat lopettaneet jonkin verkko-ostoksen kesken. Monella syynä oli juuri se, että omia tietoja ei uskallettu antaa.

Ruotsalaisia pelottaa vähemmän

Vaikka Ruotsissakin joka viides oli kyselyn mukaan jättänyt verkko-ostoksen tekemättä pelkojen takia, niin silti tietovuodot huolettivat vähemmän kuin Suomessa, vain joka kolmatta ruotsalaista.

–  Suomessa puhutaan paljon tietoturvasta jopa kansalaistaitona. Ehkä suomalaiset ovat valmiimpia kyseenalaistamaan, onko verkkokaupassa asiat hoidettu kunnolla, Melin pohtii.

Verkkokauppa valuu ulkomaille

Kyselytutkimuksesta selviää myös, että lähes kaksi kolmesta pitää verkko-ostosten tekemistä kuitenkin turvallisena. Tuula Loikkasen mukaan tunnettuihin, esimerkiksi kotimaisiin verkkokauppoihin voikin luottaa.

–  Mutta kun siirrytään Euroopan ulkopuolelle, niin onhan verkkokaupan luotettavuuden arvioiminen vaikeaa, Loikkanen sanoo.

Silti juuri ulkomailla tehtyjen verkkokauppaostosten osuus kasvaa Suomessa. Kaupan liiton mukaan jo noin puolet verkko-ostoksista tehdään ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS. Nettipaneeliin vastasi noin 1  100 suomalaista. Virhemarginaali on noin viisi prosenttiyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"

Talven paksu lumikerros voi ennakoida Lapissa runsasta hyttyskesää – hyttyset etsivät ihmisen seuraa tositarkoituksella, sillä veriateria on niille elämän ja kuoleman kysymys

Velkaantuneet panttaavat entistä harvemmin omaisuuttaan – pikavipit ovat vähentäneet tavaroiden panttauksen tarvetta

Poikkeuksellinen koronakevät ei juuri hetkauttanut opinahjoja STT:n lukiovertailussa – kärkisijoille pääsivät turkulainen Katedralskolan i Åbo ja Enontekiön Erälukio

Muuramen lukio on Keski-Suomen kestomenestyjä STT:n lukiovertailussa – Tämän vuoksi se pärjää, kertovat opettajat

Poikkeuksellisen koulukevään päättäjäisiä vietetään minimalistisesti – poliisi toivoo nuorten juhlijoiden muistavan, että koronavirusepidemia on edelleen päällä

Eurojackpotista Suomeen kuusinumeroinen voitto – täällä pelattiin onnekas rivi

Kuski törmäili holtittomasti Jyväskylän keskustan tuntumassa – lipputanko nurin, sivullisia ei ilmeisesti akuutissa vaarassa

Jyväskylän terassialueita halutaan laajentaa – "Keskustan tulisi olla mahdollisimman joustava yrityksille ja viihtyisä kävijöille"

Sote-valiokunnan on sanottu ymmärtäneen väärin perustuslakivaliokunnan lausunnon ravintoloiden avaamisesta – oikeuskansleri selventää asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.