Tietyökausi alkaa – päällystystöitä luvassa ympäri maan

Jotta teillä liikkujilla ja rakentajilla olisi tien päällä turvallista, on erittäin tärkeää noudattaa työmaiden kohdille töiden ajaksi määriteltyjä nopeusrajoituksia ja muita liikennesääntöjä.

Tietyökausi on alkamassa eri puolilla maata sään lauhtuessa. Pitkät työmaat hidastavat liikennettä väkisinkin, sanoo Liikenneviraston tieverkon ylläpidon asiantuntija Juho Meriläinen.

– Tämän vuoden päällystysmääristä yli 40 prosenttia kohdistuu vilkkaalle valtatieverkolle. Autoilijoilta toivotaan kärsivällisyyttä tietöiden sattuessa omalle kohdalle, Meriläinen sanoo.

Meriläisen mukaan teiden päällystysmäärät jäävät tänä vuonna viimevuotista pienemmiksi.

– Viime vuonna päällystettiin noin 3 300 kilometriä teitä ja nyt näyttää siltä, että jäädään alle 3 000 kilometrin, joka on kestävän kehityksen ja tiestön korjausvelan taittamisen näkökulmasta liian vähän, hän sanoo.

Teiden päällystämiseen on käytettävissä tänä vuonna noin 18,6 miljoonaa euroa, josta 5,2 miljoonaa on hallituksen myöntämää korjausvelkarahaa.

Tietyökartasta apua matkan suunnitteluun

Apua reitin suunnittelemiseen saa esimerkiksi Liikenneviraston nettisivulla olevasta tietyökartasta, josta käy ilmi kaikki tämän vuoden tietyökohteet Suomen maanteillä.

Kartta auttaa autoilijoita arvioimaan matkaan kuluvan ajan tarkemmin, kertoo Liikenneviraston tieto-osaston projektipäällikkö Hanna-Mari Miettinen.

– Karttapalvelua päivitetään kesän aikana sitä mukaa, kun suunnitelmat päällystysurakoista ja investointihankkeista tarkentuvat, Miettinen sanoo.

Pitkän matkan päällystystöitä ympäri maan

Pitkiä tienpäällystyskohteita ovat muun muassa Pirkanmaalla Kurun ja Parkanon välinen maantie 332, Päijät-Hämeessä maantie 174 välillä Myrskylä–Kimonkylä sekä Etelä-Karjalassa maantie 378 Kivimäestä Peijoon.

Kymenlaaksossa valtatie 26 saa uuden päällysteen Töytäristä Kivimäkeen, ja Pohjois-Karjalassa päällystetään maantietä 515 Romppalan ja Rahkeen välillä.

Pohjanmaalla teitä päällystetään pidempi osuus valtatiellä 8 Kalmossan ja Pirttikylän välillä.

Uudellamaalla pisin tienpäällystyskohde on Nelostiellä Mäntsälän ja Levannon välissä.

Luoteis-Lapissa pisimmät tietyömaat kohdistuvat valtatie 21:lle Muonion ja Kilpisjärven välille.

/Muista nämä tietyökauden aikana

– Jotta teillä liikkujilla ja rakentajilla olisi tien päällä turvallista, on erittäin tärkeää noudattaa työmaiden kohdille töiden ajaksi määriteltyjä nopeusrajoituksia ja muita liikennesääntöjä.

– Ajantasainen tieto häiriöistä, ruuhkista ja ajokeleistä löytyy Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

– Tiedot kaikista tietöitä aiheuttavista kohteista koko maassa kuluvana vuonna on koottu Liikenneviraston tietyökarttaan.

– Lisäksi urakoitsijat tiedottavat työmaiden eri vaiheiden vaikutuksista liikenteeseen hankekohtaisissa tiedotteissaan.