Tietyöt voivat hidastuttaa juhannusruuhkia entisestään – muutamalla peliliikkeellä säästät aikaa ja hermoja

Tieliikennekeskuksen mukaan juhannuksena kannattaa jälleen varautua liikenteen jonoutumiseen. Juhannusliikenne lisääntyy torstaista alkaen puolilta päivin. Ruuhkahuippua ennustetaan samalle päivälle kello 16–17, kertoo Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Marko Kolattu.

–  Myöhäisiltapäivän lomalle menijät tosin sekoittuvat osittain paikalliseen työmatkaliikenteeseen ja marketeissa kävijöihin, Kolattu huomauttaa.

Torstain tiivis menoliikenne kestää iltakahdeksaan saakka ja jatkuu edelleen perjantaina puoleenpäivään saakka.

Pahimman ruuhka-ajan ulkopuolella matkaaminen ja pahimpien tietyömaa-alueiden karttaminen voivat olla avain leppoisampaan juhannusmatkaan.

Nelostiellä on työmaa-alueita muun muassa Akkalan liittymän ja Kirrin liittymän alueella, jotka voivat hidastaa juhannuksen liikennettä. Myös Laukaan ja Äänekosken kohdalla on tietyömaita. Tietyömaiden tilanteen voit tarkistaa täältä.

 

Nelostiellä liikennemäärät voivat olla kaksinkertaiset normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna, kertoo liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksesta. Jaatinen kehottaakin lähtemään liikenteeseen ruuhka-aikojen ulkopuolella: reitin suunnittelulla, erityisesti tietöitä välttelemällä voi myös säästää aikaa.

– Jyväskylän ympäristön useampi työmaa jonouttaa liikennettä, ja varsinkin sunnuntaiksi valtatielle 4 odotetaan nopeuden alenemia Jyväskylä–Helsinki-välille.

Ruuhkat ovat todennäköisiä Nelostiellä Heinolasta Jyväskylään ja Viitostiellä Heinolasta Mikkeliin ja Varkauteen. Nopeudet hidastuvat myös Tampereella Atalan kaupunginosan kohdalla, kun mennään Oriveden kautta Jyväskylän suuntaan. Tiet muuttuvat näille osuuksille nelikaistaisista kaksikaistaisiksi, mikä aiheuttaa sumaa.

Eräs ruuhkaosuus on saaristotie Kustaviin ajettaessa, kun lautalle on menijöitä.

Jyväskylästä pohjoiseen ajettaessa liikenne hajaantuu ja tilanne helpottuu.

–  Pohjoiseenkin päin liikennettä on, mutta ruuhkahuiput eivät ole odotettavia, mikäli tilanteeseen eivät vaikuta liikenneonnettomuudet. Jonoja voi silti syntyä ja vauhti hidastua väliaikaisesti, Kolattu toteaa.

Sunnuntain paluuliikenne sujuu menoliikennettä nopeammin, sillä osa mökille lähtijöistä jää juhannukselta loman viettoon.

–  Paluuliikenteen ruuhkaosuudet ovat samoja kuin menomatkoilla, esimerkiksi myös Viitostiellä Kuortin kohdalla on madeltu useita kilometrejä kävelyvauhtia.

 

Liikenneturva kannustaa juhannuksen juhlijoita huolehtimaan yhteisesti siitä, ettei kukaan lähde auton rattiin päihtyneenä – oli aine mikä tahansa.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa, että poliisi valvoo juhannusliikenteessä sekä perinteisesti että automaattivalvontalaittein. Valvonnan pääpaino on ajonopeuksissa, ohituksissa ja ajoetäisyyksissä.

– Juhannusaattona ja -päivänä on ohjelmassa lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä, sekä myös vesiliikenteessä, huomauttaa Kallio.

 

Juhannusviikon juniin odotetaan tänä vuonna:n palvelujohtaja Piia Tyynilän mukaan noin 230  000 matkustajaa, joista noin 130  000 nousee junan kyytiin viikonlopun aikana. Suosituimpia ovat reitit Helsingistä Tampereelle, Turkuun, Seinäjoelle, Jyväskylään ja Kouvolaan.

–  Kaikkein suosituimmat junavuorot alkavat olla loppuunmyytyjä. Ruuhkapiikki osuu tyypilliseen tapaan menoliikenteen torstai-iltapäivään, Tyynilä kertoo.

Suurimmassa osassa junia on silti vielä tilaa juhannusmatkalaisille. Tyynilän mukaan lippujen oston kanssa kannattaa kuitenkin toimia nopeasti.

VR:n kaukoliikenteessä valmistaudutaan vilkkaaseen viikonloppuun esimerkiksi lisäämällä opastusta asemille.

–  Menoliikenteeseen ylimääräistä asemaopastusta on Helsingissä ja Tampereella. Myös junien ja ravintolavaunujen miehitystä on lisätty erityisesti suosituimmilla vuoroilla, Tyynilä kertoo.

Perinteisesti bussi- ja lentoliikenne noudattelevat samaa trendiä auto- ja junaliikenteen kanssa. Bussiyhtiöiden aikataulut ja paikkojen saatavuus kannattaa varmistaa eri toimijoilta.

 

Poliisi muistuttaa, että ruuhkassa istuvan kannattaa yrittää hyväksyä matkan pidempi kesto, liikennetiedotteita kannattaa seurata ja ottaa etukäteen selvää yleisötapahtumista reitin varrella. Juhannusruuhkassa mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus voi muuttaa tilanteen pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi.

Auton voi myös pakata valmiiksi jo matkustamista edeltävänä päivänä. Matkatavarat tulisi pakata auton tavaratilaan ja jättää matkustamo matkustajia varten. Painavimmat tavarat tulisi lastata ensin ja tukea ne hyvin. Irtain tavara on hyvä sitoa kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 kilometrin tuntinopeutta riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna. Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

Myös poliisi arvioi menoliikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan ja paluuliikenteen huipun osuvan sunnuntai-iltapäivään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .