Tiheä automaattivalvonta on vähentänyt suuria ylinopeuksia Kehä I:llä

Kameravalvontapisteitä on asennettu kehätielle noin kolmen kilometrin välein.

Tiheä automaattivalvonta on rauhoittanut liikennettä Helsinkiä kiertävällä Kehä I:llä. Suuret ylinopeudet ja onnettomuudet ovat vähentyneet sen jälkeen, kun automaattivalvonta otettiin käyttöön viime vuonna.

VTT:n johtava tutkija Harri Peltola kertoo, että esimerkiksi Pakilan kohdalla huomattavia ylinopeuksia on havaittu valvonnan alettua päivittäin noin 2 000, kun ennen valvontaa niitä havaittiin 11 000.

Uudenmaan ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaavan Marko Kelkan mukaan onnettomuudet ovat vähentyneet ja erityisesti loukkaantumiseen johtaneita peräänajoja on ollut vähemmän kuin ennen. Tutkimusjakson aikana kehätiellä on kuitenkin ollut tietyömaita, mikä on saattanut vaikuttaa aineistoon.

– Työmaajaksojen kohdilla vaikutusta on vaikeampi arvioida. Se kuitenkin tiedetään, että tietyömailla automaattivalvonnan on koettu parantavan työturvallisuutta, Kelkka sanoo tiedotteessa.

Tiheä valvonta aloitettiin Suomen vilkkaimmalla tiellä viime helmikuussa. Kameravalvontapisteitä on asennettu kehätielle noin kolmen kilometrin välein.

Kyselyn mukaan hieman yli puolet kehätien käyttäjistä kannattaa automaattivalvontaa. Kannatus on laskenut, sillä ennen valvonnan alkamista sitä kannatti 67 prosenttia kuljettajista.

VTT selvitti Kehä I:n automaattivalvonnan vaikutuksia tutkimuksessa, jonka tilaajia olivat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Liikenneturva, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto ja Uudenmaan ely-keskus. Lisäksi poliisi luovutti tietoja tutkimusta varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.