Tikkakoskelainen sairaanhoitaja Hanna, 34, pitää koko vuosilomansa kolmen päivän pätkissä

Työpaikalla Hanna Korhosen lomatoiveisiin on suhtauduttu myönteisesti.

Tikkakoskelainen sairaanhoitaja Hanna Korhonen, 34, ei ole pitänyt ”kunnon” kesälomaa ainakaan yhteentoista vuoteen.

– Aloitin työt (Keski-Suomen keskussairaalan) päivystyspoliklinikalla 2007, ja pisin yhtäjaksoinen loma on tainnut olla kaksi viikkoa, ja siitäkin on jo vuosia aikaa.

Korhonen on jakanut vuosilomansa parin viime vuoden ajan ympäri vuoden kolmen päivän pituisiin pätkiin.

– Aika tavallista on pitää keskiviikko, torstai ja perjantai lomaa, minkä jatkeeksi on vielä pari päivää viikonloppua. Joskus saatan ottaa oheen vielä muita vapaita, jolloin vapaata voi kaikkiaan kertyä viikkokin.

Järjestely sopii Korhoselle ja koko perheelle erinomaisesti. Hän sanoo pitävänsä rytmistä, missä on lyhyitä työputkia ja lyhyitä vapaajaksoja.

– Teen myös lyhennettyä työviikkoa, mikä vielä keventää työtä. Taloudellisesti se ei ehkä ole kannattavaa, mutta kaikkea ei voi mitata rahassa, kuten aikaa perheen kanssa, Korhonen sanoo.

Pätkiminen helpottaa lastenhoitoa

Korhosilla on kolme pientä lasta, 3- ja 5-vuotiaat pojat sekä 3,5-kuukautinen tyttö. Nyt Hanna Korhonen onkin äitiyslomalla.

– Meidän on helpompi löytää yhteistä loma-aikaa kesälläkin, kun minulla on pitkiä viikonloppuja. Lapsia ei tarvitse viedä päivähoitoon, kun vuorottelemme lastenhoidossa. Mieskin on nyt ruvennut jakamaan lomaansa, ei ihan yhtä lyhyisiin pätkiin kuin minä, mutta esimerkiksi kolmeen jaksoon kesässä, Korhonen kertoi.

– On aika ihanaa laittaa vaikka yhdessä lapsia nukkumaan eikä vain vaihtaa vuoroa läpsystä eteisessä, Korhonen sanoo.

Pitkin vuotta ripotellut pitkät viikonloput ja viikonkin mittaisiksi järjestetyt vapaat antavat mahdollisuuden myös harrastuksiin ja omaan aikaan kummallekin vanhemmalle.

– Itse harrastan muun muassa lasten voimisteluryhmien ohjaamista ja ompelemista. On hienoa, kun tietää että vuodessa on paljon viikkoja, jolloin voi rauhassa ommella monta päivää.

Myös lastenhoidon kannalta järjestely helpottaa arkea monenlaisissa asioissa.

– Ei tarvitse sopia vasu-keskusteluista, hammaslääkärikäynneistä tai neuvolakäynneistä aina erikseen, vaan ne voi sijoittaa lomajaksoille.

Korhosen työ on vuorotyötä ja ilta- ja yöpainotteista. Senkin vastapainoksi pitkät vapaat jaksot pitkin vuotta toimivat hyvin.

Sama malli ei istu kaikille

Työpaikalla keskussairaalassa Korhosen lomatoiveisiin on suhtauduttu myönteisesti.

– Olen kyllä esimiehen kanssa käynyt keskustelun siitä, miten loman pätkiminen päiviin tukee palautumista. Meillä ei muutenkaan saa pitää kuin korkeintaan kolme viikkoa yhtäjaksoisesti lomaa kesä–elokuussa, ja touko- tai syyskuussa on pidettävä yksi viikko, Korhonen kertoo yksikkönsä käytännöistä.

Korhonen tietää, että hänen mallinsa ei istu kaikille, vaikka työkavereistakin osa on ollut kiinnostunut hänen järjestelystään. Osa haluaa silti viettää koko loman kerralla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .