Tikkakoskella kummastellaan: mikä täällä haisee?

Ilmassa silloin tällöin leijuva polttoaineen haju hämmästyttää tikkakoskelaisia.

Keskisuomalaisen lukijan mukaan tikkakoskelaiset ovat ihmetelleet ilmassa toisinaan leijuvaa polttoaineen hajua. Tällä viikolla haju on tunkeutunut sieraimiin ainakin tiistaina aamupäivällä Koulukadulla. Lukijan mukaan haju ei ole mikään hetken häivähdys, vaan voi kestää kymmenistä minuuteista jopa tunteihin.

Paikalliset ovat arvailleet hajun olevan peräisin Ilmavoimilta tai muusta Jyväskylän lentoaseman toiminnasta. Arvaus ei ole välttämättä kovin kaukana totuudesta, arvioi Jyväskylän lentoaseman päällikkö Esa Kainulainen. Hän pitää todennäköisenä, että hajun aiheuttavat Ilmavoimien Hawk-hävittäjät, jotka lentävät normaalisti päivisin puoli yhdeksästä neljään.

– Ne lähtevät lentokierrokselle lähestulkoon samaan aikaan ja palaavat kentälle samaan aikaan. Noin tunnin välein lähtevät ja tulevat, Kainulainen kertoo.

– Jos on tuuleton pakkaspäivä ja suihkumoottoreita käynnistetään, niin kyllähän siitä pakokaasua ja hajua tulee. Aina kun lentokone käynnistyy ja liikkuu kentällä, kerosiinin tuoksu jää ilmaan. Jos koneita on paljon, tuoksua tulee enemmän.

 

Kainulaisen mukaan polttoaineen haju voi levitä ilman mukana pitkällekin. Kerosiinin katkun nenissään tuntevien tikkakoskelaisten ei kannata kuitenkaan hänen mukaansa olla huolissaan, sillä hajusta ei ole haittaa.

– Se vain vähän tuoksuu, ihan kuin auton pakokaasu.

Hajusta ei ole tullut lentoasemalle lainkaan palautetta. Kainulainen sanoo kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa Keskisuomalaiselta.

Vaikka Kainulainen pitääkin Hawkeja todennäköisimpänä hajun aiheuttajana, hänen mukaansa haju saattaa olla peräisin myös raskaasta liikenteestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .