"Tilanne on meille tosi vaikea"

Kansanedustaja Susanna Huovisen (sd.) mukaan SDP jää muista puolueista jälkeen presidentinvaalien asetelmissa kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) kieltäydyttyä maanantaina ehdokkuudestaan demareiden presidenttiehdokkaaksi.

Toinen kärkiehdokas, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) sanoi "ei" jo talvella.

– Tilanne on meille tosi vaikea, sillä vaalit painavat päälle. Jäämme väkisin takamatkalle muista puolueista, joiden ehdokkaat tai ehdokkaiksi pyrkivät pääsevät profiloitumaan teemoillaan kesän aikana eri tilaisuuksissa ja mediassa, jyväskyläläinen Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan kahden kärkiehdokkaan kieltäytyminen ei kerro kriisistä SDP:ssä.

– Jutan ja Eeron ratkaisut perustuvat heidän omaan harkintaansa.

Huovinen odotti Heinäluomalta ilmoitusta presidenttikisaan osallistumisesta.

– Merkkejä myöntymiseen oli ilmassa. Toisaalta aistin keskusteluista myös, että pohdinta ei ole ollut helppoa. Kunnioitan hänen päätöstään, sillä kyllä omaa tunnettaan on kuunneltava. Presidentinvaali on melkoinen ralli, sillä vaalikenttänä on koko maa, Huovinen sanoo.

Ilta-Sanomien mukaan Sauli Niinistö valittaisiin tammikuun 2018 vaalissa jatkokaudelle jo ensimmäisellä kierroksella. IS-kyselyn mukaan valitsijayhdistystä tuekseen kokoava Niinistö saisi 72 prosentin kannatuksen.

Eli SDP:ssä ehdokkuusrimaa nostaa se, ettei kukaan halua lähteä häviämään?

– Inhimillistähän tällainen ajattelu on. Totta kai Niinistön ylivoima vaikuttaa, ja saavathan istuvat presidentit aina etua vaaleissa. Epävarmoina aikoina äänestäjät turvautuvat helpommin vanhaan ja ajattelevat, ettei "riskeihin" ole varaa, vaikka vaihtuvuus nimenomaan kuuluu demokratiaan.

Huovinen ei nimeä omaa suosikkiaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi, eikä ota kantaa siihen, kuuluuko ehdokkuus viime kädessä puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen velvollisuuksiin.

Sen Huovinen sanoo, että vaikeuksista huolimatta SDP:n tulee pitää kiinni päätöksestään asettaa oma ehdokas presidentinvaaleihin. Täysin hän ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että SDP menisi puolueena jonkin toisen ehdokkaan taakse.

– Never say never (älä koskaan sano ei koskaan). Tilanteet elävät ja päätökset voivat muuttua hovissa, Huovinen toteaa.

SDP:n toinen keskisuomalaisedustaja Lauri Ihalainen toisti maanantaina aiemman ilmoituksensa, ettei ole kiinnostunut SDP:n presidenttiehdokkuudesta.

– Minun vahvuusalueeni ei ole ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ja sitä osaamista presidenttiehdokkuus edellyttää, Ihalainen totesi.

Muutoin hän ei halunnut kommentoida SDP:n presidenttiehdokkuustilannetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .