Tilastoista puuttuu valtaosa lomautetuista

Harvempi kuin joka kolmas lomautettu oli viime viikolla työvoimatoimiston kirjoissa. Tämä kävi ilmi, kun työ- ja elinkeinoministeriö pyysi koko maasta tietoja ohi virallisen tilastoinnin. Ensimmäinen työvoimatoimistoille ja TE-keskuksille tehty tiedustelukierros osoitti, että lomautettuja oli jo viime viikolla todellisuudessa 21 000, kun virallinen tilasto kertoi 6 000:sta.

– Nyt erotus on jo paljon suurempi, kertoo johtaja Anssi Paasivirta.

Tilastoista puuttuu valtaosa määräaikaisista lomautuksista, koska yli kymmentä työntekijää koskevat ryhmälomautuslistat menevät suoraan työttömyyskassoihin.

Johtaja Anssi Paasivirran mukaan muutoksia vyöryy nyt sitä tahtia, että ministeriö velvoittaa työvoimatoimistot tiheään raportointiin. Sitä toivotaan myös työttömyyskassoilta.

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa ajantasaisempaa tietoa myös irtisanomisista. Nyt työvoimatoimistojen kirjoille tulevat vain ne, jotka kuuluvat muutosturvan piiriin, mutta eivät esimerkiksi määräaikaisessa työsuhteessa olevat. Tilastossa irtisanotut näkyvät työttöminä vasta, kun työsuhde virallisesti päättyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.