Tileille kilahtavat veronpalautukset aiotaan käyttää heti – vain harva laittaa rahaa säästöön

Peräti 75 prosenttia Keskisuomalaisen lukijaraadin jäsenistä saa joulukuussa veronpalautuksia. Heistä noin puolella palautuksien summa jää alle 500 euroon, mutta jopa 25 prosenttia ilmoittaa saavansa palautuksia yli 1 000 euroa. Heitä kaikkia yhdistää yksi asia: nimittäin se, että veronpalautukset kuluvat miltei kaikilla erilaisiin hankintoihin normaalin kulutuksen lomassa. Säästöön rahaa ei juuri jää.

– En mihinkään kummoiseen. Raha tulee pankkitilille ja kuluu muiden menojen kanssa ajallaan, vastaa yksi raatilaisista siihen, miten hän aikoo takaisin saamansa rahan käyttää.

Muiden vastausten kohdalla tavalliset arkipäivän hankinnat ovat vahvasti näkyvillä.

– Rahat menevät uuden patjan hankintaan. Lisäksi ostan ruokaa, kuuluu toinen vastaus.

Joulun alla tilille kilahtava summa menee useilla lahjoihin ja valmisteluihin. Läheisiä halutaan muistaa keskellä talven pimeyttä, ja moni vastasikin hemmottelevansa perhettä ja ystäviä.

Monella ajatuksena on laittaa palautusrahat suoraan lahjoihin. Osa antaa koko summan esimerkiksi jouluna lahjarahana. Jotkut myös säästävät koko summan matkailuun tai sijoituksiin.

Keskisuomalainen kysyi lukijaraadilta heidän mielipidettään myös palautusten maksuajankohdasta. Vastaukset jakautuivat jyrkästi joulun alla tapahtuvan maksun puolesta ja sitä vastaan. Ensi vuonna palautukset ja jäännösverot nimittäin tulevat maksuun kuukausittain elokuusta lähtien. Hieman alle puolet lukijaraadista pitää tätä hyvänä asiana.

– Joulun alla tuhlataan muutenkin tarpeettomuuksiin. Kesälomakauden alussa palautusrahoilla voitaisiin tukea esimerkiksi kotimaan matkailua, yksi raatilaisista pohtii.

Suurimmalle osalle palautusten ajankohdalla ei ole väliä.

– Henkilökohtaisesti minulle on ihan sama. Monet kyllä ovat helpottuneita, kun joulun alla tulee vähän ylimääräisiä apuja, toisille se voi aiheuttaa tuhlailua. Lopulta maksun ajankohta ei ratkaise kenenkään ongelmia, jos ei osaa käsitellä raha-asioitaan. Ehkä monille kuitenkin tuo jouluinen lisä on parempi, raatilainen analysoi.

Yhteensä Keski-Suomeen maksetaan veronpalautuksia liki 142 miljoonaa euroa. Tällaisella summalla on ymmärrettävästi suuri merkitys joulun hankintoihin. Osa raadista onkin jyrkästi uudistusta vastaan.

– Joulukuussa palautus tulee hyvään aikaan. Voi ostaa lahjoja, eikä kerkeä tuhlaamaan rahoja turhuuksiin, perustelee yksi vastustajista.

Keskisuomalaisen lukijaraati jakautui harvinaisesti lähes täydellisesti puoliksi ajankohtakysymyksessä. Joulukuista aikataulua kannatti 46 prosenttia ja muutettua suunnitelmaa 41 prosenttia. 13 prosenttia ei antanut mielipidettään.

Lukijaraatiin voi liittyä osoitteessa http://asiakaspalvelu.ksml.fi/vaikuta/lukijaraati/

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .