Timanttisia ohjeita vuodelta 1898: Näin kesytetään paha aviovaimo!

Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? kysyy "luotettavaksi käsikirjaksi" itseään luonnehdittava teos. Mistä tahansa opuksesta ei ole kyse, vaan toistaiseksi tuntematton kirjailijan tekemä teos vuodelta 1898 valistaa lukijaansa "tietoja vaimojen suuremmista vioista". Lisäksi teoksessa luvataan antaa vinkkejä pahojen vaimojen parantamiseksi.

Kirjan mukaan naisissa vikoja ilmenee herttaisuudessa (eli sen puutteessa), vastaussanomisessa (eli vastaansanomisessa) ja tottelemattomuudessa (koska mies on muun muassa naisen elämä, ylläpitäjä, ruhtinas ja pää). Kirjan mukaan myös uhmailu, koristelemisen halu, huvitusten etsiminen ja kahviraivo ovat asioita, joita ei tule katsoa läpi sormien.

Vai mitä mieltä olisikaan näistä katkelmista?

"Jos vaimonne teiltä kysyy "miksi" eikä järjelliset neuvot auta, niin vaijetkaa kokonaan. [...] Siis ensiksi vaijetkaa, toiseksi menkää pois huoneesta (yksin on vaikea, kuten tiedätte, riidellä) Kolmanneksi älkää tulko illalliselle. Neljänneksi syökää päivällinen muualla ja minä olen vakuutettu sen tepsivän. Vaimonne tulee kesyksi kuin kyyhkynen."

"Jos koreilemishalu esiintyy niin valtavana, että se välttämättä on estettävä, silloin hankkikoon mies palveluspiijalle loisteliaat vaatteet käskyllä, että hänen tulee alituisesti olla niissä puettuna emännän silmissä. Vaimo, jolle sellaista tapahtuu, esiintyy sitten hyvin yksinkertaisesti ja vaatimattomasti. Hän on parannettu."

Kahviraivoon kirja ehdottaa seuraavanlaista ratkaisua:

"Jos tämä pääsee ylivaltaan niin, että talo on tullut kahvikestien pesäksi, on paras sauhuttaa koko seura pakoon siten, että 6 tai 8 tuttua herraa (miestä) palavilla sikareilla istahtuvat kahvia juovien naisten pariin."

Keinon tehosta kirja ei anna täyttä takuuta, mutta lohduttaa kahviraivosta kärsivää kuitenkin seuraavasti:

"Ellei tällä ole muuta vaikutusta kuin se, ettei naiset voi puhua herroista (miehistä) niin on paljon voitettu."

Heti kirjan alussa toki muistutetaan, että myös miehellä on vikansa. Nämä viat ovat sellaisia, jotka opuksen avulla on mahdollista häivyttää – poistamalla naisista heissä ilmenevä ilkeys ja pahuus.

"Löytyy todellakin hyviä ymmärtäväisiä vaimoja, ja onnellinen olet, lukijani, jos sinulla on sellainen! Ja jos, kuten toivon, jonkun ihanan naisen silmät eksyisivät näille lehdille niin ei hän ole minua kieroon katsova, vaan, jos hän huomaa itsellään olevan jonkun tästä mainituista vioista, vaikkapa pienenkin, niin on hän pyytävä parantaa sitä, ja pian on hän saava kokea siunauksellista vaikutusta, mikä ilmenee kotionnessa ja tyytyväisyydessä ja on tuleva siitä niin liikutetuksi, ettei hän voi käsittää kuinka se on saattanut olla toisin."

Koko tämän teoksen voit lukea Kansalliskirjaston ylläpitämästä arkistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.