Timo Rädylle sakot Hilkka Ahteen irtisanomisesta

Entinen AKT-pomo Timo Räty tuomittiin perjantaina sakkoihin Hilkka Ahteen irtisanomisesta. Rädylle tuomittiin 20 päiväsakkoa, josta kertyy hänen tuloillaan maksettavaa yhteensä 480 euroa. Tuomio tuli työsyrjinnästä.

AKT:n hallitus irtisanoi viestintäpäällikkö Ahteen maaliskuussa 2012. Irtisanominen tapahtui samaan aikaan kuin Ahteen kantelu liiton silloisen puheenjohtajan Rädyn käytöksestä oli Aluehallintoviraston käsittelyssä.

AKT:n hallituksen entisiä ja nykyisiä jäseniä tuomittiin jo aiemmin niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä. He saivat 10 päiväsakkoa. Räty kiisti rikoksen, ja siksi hänen osaltaan asiassa järjestettiin perinteinen oikeudenkäynti.

Räty piti tiukasti kiinni siitä, ettei Ahdetta irtisanottu työsuojeluviranomaiselle tehdyn selvityspyynnön vaan luottamuspulan takia. Käräjäoikeus piti kuitenkin täysin selvänä, että selvityspyyntö oli erottamisen syy. Irtisanominen otettiin esille hallituksen kokouksen esityslistan ulkopuolelta, ja väitetyn luottamuspulan syyt jäivät epäselviksi osalle irtisanomisesta päättäneen kokouksen osallistujista.

Kalliiksi tuli

Helsingin käräjäoikeus piti Rädyn toimintaa erittäin moitittavana, koska hän syyllistyi rikokseen työntekijäliiton puheenjohtajana. Oikeuden mukaan hänellä oli asemansa takia erityinen velvollisuus huolehtia siitä, että työsuhdetta tai sen päättämistä koskevassa asiassa noudatetaan lakia.

Räty tuomittiin myös maksamaan Ahteelle korvauksia henkisestä kärsimyksestä 1?000 euroa sekä korvaamaan tämän lähes 15?000 euron oikeuskulut.

Oikeus alensi sakkojen määrää sen perusteella, että Räty oli jo aiemmin saanut sakkoja Ahteen työpaikkakiusaamisesta vuosina 2006–2012. Kiusaamistuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä Räty on hakenut siihen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Oikeus huomioi lieventävänä seikkana senkin, että Räty menetti työpaikkansa.

Ahteen irtisanominen sen sijaan peruttiin nopeasti. Hän työskentelee nykyisin AKT:ssä yhteyspäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.