Timo T.A. Mikkonen on kuollut

Nina Mikkosen mukaan hänen miehensä nukkui pois perheen ja läheisten läsnäollessa tänään.

Mediayrittäjä, toimittaja, tv-isäntä Timo T.A. Mikkonen ei jättänyt yleisöään kylmäksi. Yli neljäkymmentä vuotta kestäneellä mediaurallaan värikäs mediapersoona sai suomalaiset joko ihastumaan tai raivostumaan.

Mikkonen kuoli tiistaina 69-vuotiaana vakavan ja pitkällisen sairauden uuvuttamana. Asiasta kertoi vaimo Nina Mikkonen STT:lle. Nina Mikkosen mukaan hänen miehensä nukkui pois perheen ja läheisten läsnä ollessa.

Timo T.A. Mikkonen aloitti toimittajan uransa 1960-luvulla Uusi Suomi -sanomalehdessä ja Yleisradion radiouutisten avustajana. Hän valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi vuonna 1970.

Hän isännöi 1970-luvulla MTV:llä ensimmäistä keskusteluohjelmaansa M-Show'ta, jossa hän esiintyi tyylitietoisesti amerikkalaistyyppisenä tv-isäntänä.

– Hyvin moni antaisi kunniamerkkinsä ja palkintonsa saadakseen edes pienen osan siitä kontaktista, joka minulla on ollut yleisöni kanssa, Mikkonen sanoi STT:n haastattelussa 1990-luvulla.

"Täytyy uskoa omaan tyyliinsä"

Mikkosen kannattajat näkivät hänessä suoraselkäisen miehen, jonka vakaumus kumpuaa kodin, kirkon ja isänmaan arvostamisesta. Mies tykkäsi esiintyä niin frakissa, nahkatakissa kuin lehmipojan asusteissakin.

– Täytyy uskoa omaan tyyliinsä. Cowboy-vaatteetkin ovat osa siviiliminääni – ne eivät ole roolipukuja, huomautti Mikkonen STT:lle.

1980–1990-luvuilla hän isännöi Tänään, tässä ja nyt -makasiiniohjelmaa sekä Illan päätteeksi Timo T.A. -keskusteluohjelmaa.

Mikkonen oli tunnetusti myös perso naiskauneudelle, mikä näkyi usein myös haastateltavien valinnoissa. Misseistä hän päätyi tekemään kirjankin sen jälkeen kun ensin juonsi useita tunteja kestävän Missimaratonin tv:ssä. Kirjassa Suomen kauneimmat – missivuodet 1931–2000 käydään läpi 72 missin tarina syntymästä kauneuskuningattareksi.

Mikkosen viimeiseksi tv-sarjaksi jäi hänen perheensä ajatuksia ja elämää kuvaava tosi-tv-ohjelma Mikkosten maailma (2009). Ohjelma herätti runsasta keskustelua ja pakotti miettimään esimerkiksi lastenkasvatukseen liittyviä arvoja.

Mediayrittäjä Timo T.A. Mikkonen 1947–2017

– syntyi 15. kesäkuuta 1947 Helsingissä, kuoli 24. tammikuuta 2017.

– valtiotieteen maisteri Helsingin yliopistosta, pääaine poliittinen historia

– ensimmäisestä avioliitosta kaksi aikuista lasta, toisesta avioliitosta kaksi lasta

– 40 vuotta kestänyt ura toimittajana, isännöi mm. M-Show-keskusteluohjelmaa 1970-luvulla, Tänään, tässä ja nyt -makasiiniohjelmaa 1980-luvulla, Illan päätteeksi Timo T.A. -keskusteluohjelmaa 1990-luvulla.

– maailman pisimmän talk show'n ennätys (17 tuntia) vuodelta 1998

– perusti kantrimusiikkiin erikoistuneen paikallisradioaseman Mäntsälään

– yritys Timo T.A. Mikkonen Communications aloitti vuonna 1982

– julkaisuja: Takana loistava tulevaisuus (1982), Suomen kauneimmat (2000), Johtajille johtamisesta (toim., 2003), Ajatuksia Itäväylältä

– levytti iskelmiä 1970-luvulla sekä Joulusydän-albumin 1989

– mm. ratsastanut valkokankaalla Marilyn-oopperassa ja kaatunut kahden sekunnin mittaisen roolin jälkeen Rauni Mollbergin versiossa Tuntemattomasta sotilaasta (kohtauksessa jossa vänrikki Koskela heittää kasapanoksen)

– reservin majuri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koneyrittäjien hallituksessa jatkaa kaksi nimeä Keski-Suomesta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen kotihoidontuen poistosta yli 3-vuotiailta sisaruksilta

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.