Timo T.A. Mikkonen on kuollut

Mediayrittäjä, toimittaja, tv-isäntä Timo T.A. Mikkonen ei jättänyt yleisöään kylmäksi. Yli neljäkymmentä vuotta kestäneellä mediaurallaan värikäs mediapersoona sai suomalaiset joko ihastumaan tai raivostumaan.

Mikkonen kuoli tiistaina 69-vuotiaana vakavan ja pitkällisen sairauden uuvuttamana. Asiasta kertoi vaimo Nina Mikkonen STT:lle. Nina Mikkosen mukaan hänen miehensä nukkui pois perheen ja läheisten läsnä ollessa.

Timo T.A. Mikkonen aloitti toimittajan uransa 1960-luvulla Uusi Suomi -sanomalehdessä ja Yleisradion radiouutisten avustajana. Hän valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi vuonna 1970.

Hän isännöi 1970-luvulla MTV:llä ensimmäistä keskusteluohjelmaansa M-Show'ta, jossa hän esiintyi tyylitietoisesti amerikkalaistyyppisenä tv-isäntänä.

- Hyvin moni antaisi kunniamerkkinsä ja palkintonsa saadakseen edes pienen osan siitä kontaktista, joka minulla on ollut yleisöni kanssa, Mikkonen sanoi STT:n haastattelussa 1990-luvulla.

"Täytyy uskoa omaan tyyliinsä"

Mikkosen kannattajat näkivät hänessä suoraselkäisen miehen, jonka vakaumus kumpuaa kodin, kirkon ja isänmaan arvostamisesta. Mies tykkäsi esiintyä niin frakissa, nahkatakissa kuin lehmipojan asusteissakin.

- Täytyy uskoa omaan tyyliinsä. Cowboy-vaatteetkin ovat osa siviiliminääni - ne eivät ole roolipukuja, huomautti Mikkonen STT:lle.

1980-1990-luvuilla hän isännöi Tänään, tässä ja nyt -makasiiniohjelmaa sekä Illan päätteeksi Timo T.A. -keskusteluohjelmaa.

Mikkonen oli tunnetusti myös perso naiskauneudelle, mikä näkyi usein myös haastateltavien valinnoissa. Misseistä hän päätyi tekemään kirjankin sen jälkeen kun ensin juonsi useita tunteja kestävän Missimaratonin tv:ssä. Kirjassa Suomen kauneimmat - missivuodet 1931-2000 käydään läpi 72 missin tarina syntymästä kauneuskuningattareksi.

Mikkosen viimeiseksi tv-sarjaksi jäi hänen perheensä ajatuksia ja elämää kuvaava tosi-tv-ohjelma Mikkosten maailma (2009). Ohjelma herätti runsasta keskustelua ja pakotti miettimään esimerkiksi lastenkasvatukseen liittyviä arvoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.