Tippuvat kivet eivät olleet paras materiaalivalinta Kuokkalan kirkkoon – Arkkitehti: "Taisivat olla kustannustehokkain ratkaisu"

Vaaratilanteen Kuokkalan kirkolla aiheuttaneet liuskekivet eivät ole olleet välttämättä aikanaan paras mahdollinen materiaalivalinta, arvelee Jyväskylän seurakunnan kiinteistöpäällikkö Maritta Lukkarinen.

Vuonna 2010 käyttöön vihityn kirkon julkisivu on verhoiltu espanjalaisin liuskekivin. Kaksi kiveä irtosi katolta noin kuukausi sitten ja ne olivat osua ohi kulkeneeseen pariskuntaan.

– Niissä tapahtuu nyt rapautumista, ja tietysti ilmastonmuutoksen myötä sääolosuhteet ovat entistä haastavampia, niin sieltä on nyt sitten tullut kivi alas ja henkilöt sattuneet olemaan siinä lähellä, Lukkarinen kertoo.

Lukkarinen on ollut nykyisessä toimessaan noin kolme vuotta, joten hän ei ole ollut mukana kirkon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

 

Kuokkalan kirkon ovat suunnitelleet seinäjokelaisen Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy:n Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi sekä jyväskyläläisen Luonti arkkitehdit Oy:n Jani Jansson.

Lassila ei osaa vielä sanoa tarkemmin syitä liuskekivien putoamiseen. Asiaa tutkiaan parhaillaan.

Aikanaan materiaaleja valittaessa pöydällä oli useita eri vaihtoehtoja.

– Kyseinen liuskekivi taisi olla puhtaasti kustannustehokkain ratkaisu sillä hetkellä, kun valintaa tehtiin. En tarkallaan ottaen enää muista, mitä vaihtoehtoja oli loppusuoralla, Lassila sanoo.

– Normaalit testit on tehty siinä vaiheessa, kun kivi on valittu, hän painottaa viitaten materiaalin kestävyyteen.

 

Jotta ikäviltä tapaturmilta vältyttäisiin jatkossa, kirkon läheisyydessä liikkuvia varoittamaan on viritetty huomionauhoja. Ne ovat kuitenkin väliaikainen ratkaisu.

– Ymmärrän hyvin, että nauhoitus ei ole mitenkään esteettisen näköinen, kun on juhlatilaisuuksia, mutta on aiheellinen muistuttamaan hyvin epätodennäköisestä vaarasta, mutta vaarasta kuitenkin, Lukkarinen sanoo.

– Arkkitehdin kanssa siihen on tarkoitus löytää pysyvämpi ratkaisu. Se vaatii tietysti sitten vielä rakennusvalvonnan kanssa lupakäsittelyn mitä sinne voidaan asentaa.

Todennäköisesti nauhojen paikalle asennetaan jonkinlaiset tukipylväät, joiden välissä on esimerkiksi ketjuja rajaamassa kulkua.

– Ensisijaisesti pyritään siihen, että ihmiset pysyvät seinäpintojen ulkopuolella. Totta kai käyttäjäturvallisuus pyritään pitämään sellaisena, ettei vahinkoa tapahtuisi kenellekään, Lassila toteaa.

Lukkarisen mukaan urakka on tarkoitus saada tehtyä kesän aikana.

 

Jämäkämmätkään pylväät eivät kuitenkaan ratkaise katolta irtoavien liuskekivien ongelmaa.

Yhtenä vaihtoehtona häämöttää julkisivuverhouksen materiaalin vaihto, ja sitäkin joudutaan luultavasti jollain aikavälillä pohtimaan, kiinteistöpäällikkö Lukkarinen toteaa.

– Se on todella massiivinen työ, eikä tapahdu hetkessä. Se vaatii taas lupakäsittelyä ja muuta. Väliaika täytyy kuitenkin mennä jollakin tavalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .