Todistus autokoulun jatkovaiheen suorittamisesta jätetään usein toimittamatta – poliisi voi määrätä ajokieltoa

Osa saattaa keskeyttää autokoulun, osa vain jättää todistuksen lähettämättä

Osa lyhytaikaisen ajo-oikeuden saaneista jättää toimittamatta todistuksen jatkovaiheiden suorittamisesta. Trafin mukaan vuoden 2014 tammi-heinäkuun aikana lyhytaikaisen ajo-oikeuden saaneista noin 13 prosenttia ei ole vielä toimittanut harjoittelu- ja syventävän vaiheen todistuksia.

Todistus pitäisi toimittaa liikenteen lupapalveluyritykseen Ajovarmaan tai poliisille kahden vuoden kuluessa B-luokan ajo-oikeuden saamisesta.

Kaikkiaan kyseisellä ajanjaksolla lyhytaikaisen ajo-oikeuden sai noin 34 500 ihmistä, joista 4 550 ei ole toimittanut jatkovaiheiden todistuksia. Trafin ajo-oikeuden ja korttien yksikönpäällikön Simo Karppisen mukaan joukkoon kuuluvilla voi olla monia syitä siihen, miksei todistusta ole toimitettu.

– Ketään ei voi pakottaa kaikkien vaiheiden suorittamiseen, ja eri elämäntilanteiden vuoksi se voi jäädä toistaiseksi tai jopa kokonaan kesken. Ihminen toimii väärin vasta silloin, jos hän kuljettaa ajoneuvoa liikenteessä sen jälkeen, kun kahden vuoden määräaika on päättynyt. Sitä, kuinka moni näin tekee, on vaikea edes arvailla, Karppinen sanoo.

Poliisilta sakkoja

Karppisen mukaan tieto siitä, ettei todistusta ole toimitettu, näkyy Trafin rekistereistä poliisille.

– Jos todistusta ei ole toimitettu ajoissa ja henkilö ajaa tämän jälkeen liikenteessä, poliisi voi määrätä hänet toistaiseksi ajokieltoon. Lisäksi kuski voi saada sakon ajokorttirikkomuksesta.

Karppisen mukaan jatkovaiheet on mahdollista hoitaa kuntoon myös kahden vuoden määräajan jälkeen.

Lyhytaikainen ajokortti poistui käytöstä vuodenvaihteessa. Karppisen mukaan kaikki kuljettajat, joilla on tämän vuoden alussa ollut voimassa oleva lyhytaikainen B-luokan ajokortti, ovat alkuvuodesta saaneet uuden varsinaisen ajokortin ja sen mukana saatekirjeen, jossa on muistutettu jatkovaiheiden käymisestä.

– Tämän vuoden alun jälkeen ensimmäisen auton ajokorttinsa suorittaneet tulevat saamaan erillisen muistutuskirjeen asiasta noin puoli vuotta ennen kahden vuoden määräajan päättymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.