Toimittaja: Pääministeri Sipilän ideoita kokeiltiin jo Neuvostoliitossa

Pääkirjoitustoimittaja Tapani Luotola kirjoittaa torstaina kolumnissaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) etsikkoajasta. Luotolan mukaan pääministeri on "tuonut politiikkaan erilaisia elinkeinoelämästä lainattuja avauksia, jotka ovat hämmentäneet ekonomisteja ja ärsyttäneet ammattiyhdistysliikettä."

– Kautensa alussa Sipilä puhui ”Suomi-talkoista” ja viiden prosentin ”tuottavuusloikasta” osana ”yhteiskuntasopimusta”. Käytännössä loikka olisi toteutettu työnantajien haluamalla tavalla eli työaikojen pidentämisellä ilman palkankorotuksia. Tuotannon lisäys ei kuitenkaan välttämättä olisi lisännyt tuottavuutta. Sipilän ideoista monia kokeiltiin tai toteutettiin käytännössä varhaisessa Neuvostoliitossa, jossa lähes päivälleen 80 vuotta sitten todistettiin yhtä kaikkien aikojen tuottavuusloikkaa, Luotola summaa.

– Myös pääministerin runsaasti viljelemällä talkooretoriikalla oli vastineensa varhaisella Neuvosto-Venäjällä. Niin kutsutut Kommunistiset talkoot (subbotniki) neuvostokansalaisten vapaaehtoisena ja palkattomana ylityönä alkoivat jo keväällä 1919 valmistella maaperää kommunistisen työ prikaateille, iskurityöläisille ja stahanovilaiselle liikkeelle.

Lue Luotolan kolumni kokonaisuudessaan tästä.

Todellisia tuottavuusloikkia