Toimittaja haastatteli pankkiireita ja järkyttyi: "Uusi pankkikriisi tulee varmasti"

Uusi talousromahdus ja pankkikriisi tulevat varmasti, uskoo hollantilainen tutkiva toimittaja Joris Luyendijk. Hän perehtyi Euroopan finanssimaailman keskukseen Lontoon Cityyn parin vuoden ajan brittilehti Guardianin toimeksiannosta. City on Euroopan finanssimaailman keskus, jossa työskentelee 250 000–300 000 ihmistä.

Luyendijkin mukaan vuoden 2008 kriisistä ei ole opittu. Kriisin hoitoon upposi miljardeja veronmaksajien rahoja, mutta pankkiireja palkitaan yhä sellaisten asioiden tekemisestä, jotka ovat johtivat romahdukseen.

– Finanssiala on kuin lentokone matkalla kohti vuorta ohjaamo tyhjänä. Ainoa keino tilanteen korjaamiseen on muuttaa lainsäädäntöä. Pankit pitäisi pilkkoa sellaisiin yksiköihin, ettei niiden kaatumisen uhka vaarantaisi koko maailman taloutta. Silloin pankit eivät enää voisi kiristää meitä.

Pankeilta pitäisi kieltää myös liian monimutkaisten rahoitustuotteiden kehittely, myyminen ja omistaminen. Asiakkaiden tulisi ymmärtää, mitä he ostavat, ja sijoittajien se, mitä pankin taseeseen sisältyy.

Luyendijk muistuttaa, kuinka vuoden 2008 krisiissä juuri monimutkaiset tuoteet johtivat synkkään lopputulokseen.

– Rahoitustuotteet, joiksi asiakkaiden kiinnitysluotot oli pilkottu ja paketoitu, alkoivat menettää arvoaan huomattavasti tai räjähtivät arvottomiksi. Sijoittajat kärsivät tappioita, mutta niin myös monet pankit, jotka olivat pitäneet osan tuotteista omistuksessaan. Ne joutuivat kirjaamaan tappioita, mutta koska tuotteet olivat niin läpinäkymättömiä ja verotusrakennelmat niin monimutkaisia, kukaan ei aluksi tiennyt, kuinka paljon.

Toimittajalle oli yllätys, kuinka lähellä suurta romahdusta seitsemän vuotta sitten oltiin. Sisäpiiriläisiä haastatellessaan hänelle selvisi, että monet rahoitusalan ammattilaiset olivat pyytäneet perhettään hankkimaan ruokaa, käteistä ja kultaa varastoon sekä valmistelemaan lasten evakuointia.

– Pankkiirit tekevät ylipitkiä työpäiviä ja jotkut heistä tienaavat uskomattomia summia. He eivät riko lakeja, mutta nyt systeemi kannustaa heitä esimerkiksi myymään monimutkaisia tuotteita.

Yhteys Cityn ja Suomen välillä on suora. Johdannaisista tappioita kärsinyt Finavia ja esimerkiksi eläkevaroja sijoittavat instituutiot joutuvat elämään Cityn sääntöjen mukaan.

Finavian tapausta Luyendijk pitää valitettavan tyypillisenä. Myös muualla Euroopassa yritysten johto on tarttunut monimutkaisiin tuotteisiin.

Luyendijk on kirjoittanut aiheesta Rahan ruhtinaat -kirjan, joka ilmestyi Suomessa tällä viikolla. Hänellä oli kova työ saada pankkiireja haastatteluihin, koska Cityssä vallitsee vaikenemisen kulttuuri.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Moottoripyöräilijä törmäsi puuhun asutusalueen keskellä Jyväskylässä – kuljettaja loukkaantui vakavasti

Heinäkuussa rikottiin Tikkakosken Ilmavoimamuseon kävijäennätyksiä – kävijämäärä kasvoi kolmanneksella

Vaaralliset tienylitykset ja kiireiset autoilijat pelottavat ekaluokkalaisten vanhempia – koulunsa aloittava jyväskyläläinen Viivi tuntee reitin koululle jo päiväkotiajalta

Yön uutiskooste: Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ydinsukellusvene Kurskin uppoamisesta 20 vuotta

Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia – "Nyt on menty yli sen rajan, missä kohtuudella voi olettaa tämän viruksen pysyvän aisoissa"

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.