Toimittajaliiviin pukeutunut "ruotsalainen reportteri" kierteli mielenosoittajien joukossa – "Ettekö pidä natseista", mies tivaa

Journalistiliitto: Todella hurja tilanne, jos yleistyy.

Itsenäisyyspäivän natsien vastaisessa mielenosoituksessa Helsingin Töölössä on liikkunut toimittajaliiviin pukeutunut mies, joka tivaa mielenosoittajilta useita kertoja, mikä natseissa on vikana. Tämä käy ilmi Youtube-videolta.

Miehen haastatteluista julkaistussa Youtube-videossa mies pitelee mikrofonia, jossa on NTV-logo, ja hän kertoo mielenosoittajille olevansa "ruotsalaisen television" toimittaja. Sama mies juontaa uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen linkittyvän NTV-Youtube-kanavan videoissa, jotka on otettu uusnatsien mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Narinkkatorilla.

Töölössä vastamielenosoittajien joukossa otetulla videolla mies tivaa mielenosoittajilta useita kertoja, mikä natseissa on vikana. Hän on pukeutunut keltaiseen huomioliiviin, jossa lukee "Press".

– Miksi vieläkin seisotte ja huudatte, mies kysyy Töölöntorin läheisyydessä olevilta mielenosoittajilta englanniksi videolla.

Hän pyytää haastattelua esitellen itsensä toimittajaksi ja kysyy useita kertoja mielenosoittajilta, miksi nämä vihaavat natseja.

– En ole koskaan lukenut, että he vihaavat ihmisiä, mies sanoo yhdelle mielenosoittajalle.

– Ettekö pidä natseista, mies tivaa.

Yhdeltä mielenosoittajalta mies pyytää monta kertaa ottamaan hupun suun edestä pois ja kysyy, miksi mielenosoittajat ovat naamioituneita.

Journalistiliitto: Käytetään ihmisten luottamusta hyväksi

Tällainen ilmiö on Suomessa uusi, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho STT:lle. Hän ei ole aiemmin kuullut vastaavasta Suomessa.

– On todella hurja tilanne. Mikäli tällainen yleistyy, epäluottamus yhteiskunnallisia toimijoita kohtaan kasvaa.

Videolla esiintyvä mies on tehnyt uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen liittyvälle NTV-Youtube-kanavalle useita videoita. Toimittajana toimimiseen eikä mielenosoituksissa haastattelemiseen tarvita lupaa.

Haastateltavan kannalta toimittajana esiintyminen on Ahon mukaan ongelmallista, koska harvoin kukaan tulee kysyneeksi haastattelijan lehdistökorttia. Haastateltava ei voi tietää, kuuluuko toimittajaksi esiintyvä ihminen sellaiseen mediaan, jolla on sisällöstä vastaava päätoimittaja ja joka noudattaa journalistin ohjeita.

– Toki toivoisin, että Suomessa ei tarvitsisi siihen mennä, mutta voi olla, että jos toimintatapa leviää Suomeen, on mentävä siihen, että joudutaan selvittämään, kuka on toimittaja ennen kuin hänelle kerrotaan asioita.

Ahon mukaan ihmisten kannattaa kysyä, mille medialle toimittajaksi esiintyvä työskentelee.

– Kun tällaisia tapauksia tulee julkisuuteen, se herättää ihmiset ymmärtämään, että on mahdollista, että joku käyttää hyväkseen lehdistönvapautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Korjattu aiempaa uutista: 7.12. klo 10.36: Aiemmin kerroimme, että miehen edustamaa mediaa ei tunnu löytyvän, mutta sama mies juontaa Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen linkittyvän NTV-Youtube-kanavan videoissa.