Toimittajia uhkailtiin ja huoriteltiin Aarnio-jutussa

Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyjen selvittely oli valtava projekti, jossa toimittajat saivat kuulla myös huorittelua ja uhkailua, kertovat Helsingin Sanomien toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth.

Eräässä Reinbothin saamassa postikortissa luki: Älä tongi poliisin metodeita. Varoitan sinua. Älä kerjää vaikeuksia. Terv: "Kyttä".

Toimittajat ja Aarnio-tutkintaa johtaneet syyttäjät kertoivat tiistaina Poliisin, finanssialan ja oikeustoimittajien seminaarissa siitä, miten Aarnioon liittyviä rikosepäilyjä selviteltiin.

Alkusysäyksen kokonaisuuden jäljille antoi sekä viranomaisille että toimittajille sama lähde, Saaraksi kutsuttu prostituoitu.

Nainen on kertonut muun muassa harrastaneensa Aarnion kanssa seksiä virka-aikana ja Aarnion kannustaneen häntä seksikauppaan.

Kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola sai kutsun tulla tapaamaan valtakunnansyyttäjä Jorma Kalsketta toukokuussa 2013 sen jälkeen, kun Saara oli kertonut tarinansa sisäministeriölle.

– Sain jo edellisenä päivänä vihjeen, että tulossa on poliisirikosjuttu, joka ei ole helppo. Ilmassa väreili jännitys, Soukola kertoo.

– Puhutimme Saaraa neljä tuntia ja päätimme, että tämä asia pitää selvittää.

"Kiinnostavinta järjestelmän virheet"

Saara oli vasta alkusysäys selvittelyssä, joka tuotti esitutkinnan loppuun mennessä 25 000 sivun mittaisen esitutkinta-aineiston. Syyttäjien johtamassa tutkinnassa tehtiin muun muassa yli 60 kotietsintää.

– Kotietsinnöissä kertyi mahdoton määrä aineistoa. Jos joku haluaisi miettiä nämä kaikki asiat, saisi loppuelämänsä lukea näitä. Yhdessä puhelimessa voi olla 20 000 tekstiviestiä, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto havainnollistaa.

Aarnio on jo tuomittu käräjäoikeudessa seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvässä haarassa vankeuteen muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Huumerikossyytteiden selvittely oikeudessa on yhä kesken.

Passi ja Reinboth tekivät omalla tahollaan lukuisten kymmenien ihmisten laajuisia haastattelukierroksia ja keräsivät tietoa asiakirjoista ja muista lähteistä. Selvittelyt johtivat sarjaan uutisia. Passin mukaan tavoite on ollut ennen kaikkea valaista järjestelmän toimintaa.

– Meitä kiinnostavat erityisesti järjestelmän virheet, joiden merkitys on laajempi kuin yksittäisen poliisin toiminta.