Toimitusjohtaja kommentoi Mustankorkean aamuista paloa: "Ei tässä ole tapahtunut mitään tavatonta"

Mustankorkean jätekeskuksen alueella Jyväskylässä syttyi varhain keskiviikkoaamuna tulipalo.

 

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo, että palon syynä oli tavallinen aumapalo.

– Aumapalot ja hakekasapalot ovat meille jokavuotisia ja niitä tulee yleensä loppukesästä. Ei tässä siis ole tapahtunut mitään tavatonta, Martikainen sanoo.

Jäteyhtiön omat laitosmiehet olivat onnistuneet tukahduttamaan aumapalon jo ennen kuin palokunta ennätti paikalle.

Martikaisen mukaan yhtiöllä kytöpaloja syttyy yleensä kompostiaumoissa ja ne onnistutaan sammuttamaan oman henkilökunnan avulla.

Koska kyseessä oli tällä kertaa hakekasapalo kompostilaitoksen vieressä, tuli palokunta paikalle varmistamaan, ettei palo pääse leviämään.

– Aina, kun kytöpaloa aukaistaan, se saa happea ja saattaa syttyä liekkipaloksi. Ilmeisesti paikalla ei kuitenkaan ollut mitään isompia liekkejä, vaan ainoastaan kytevää, hehkuvaa massaa.

Martikainen sanoo, että pitää tietää, miten tällainen palo sammutetaan. Vähitellen pyöräkoneella avataan aumaa, erotetaan kytevä massaa muusta massasta ja samalla tukahdutetaan paloa.

Martikaisen mukaan laitosmiehet olivat havainneet kytemisen tultuaan töihin, ilmoittaneet palokunnalle ja aloittaneet alkusammutuksen.

– Aumapalo voi kestää hyvinkin pitkään, mutta nyt vaikuttaa siltä, että tämä on saatu taltutettua, hän kommentoi keskiviikkona puoliltapäivin.

Martikaiselle ei enää ole tullut mitään uutta tietoa. Mustankorkea järjestää tämän päivän kestävän palovartion.

– Paikalla on ymmärtääkseni enää kaksi palokunnan yksikköä. Nyt oma palovartiomme varmistaa, ettei aumapalo syty uudelleen, Martikainen kertoi puoliltapäivin.

Martikainen kertoo, että kello kymmeneltä kytöpalo oli aika lailla saatu sammumaan, mutta sitä piti kuitenkin vahtia edelleen tarkasti.

– Vaaratilannetta ei syntynyt, eikä palo luonut toimintaamme mitään katkosta. Voitaisiin sanoa, että ihan normitapahtuma, joita silloin tällön tulee.

Kyseessä siis olivat luonnolliset syyt – itsestään syttyminen. Hake- ja kompostikasat lämpenevät sisältä ja keskiössä tapahtuu biologista hajoamista, joka voi sytyttää palon.

– Eivät nämä aumapalot ole koskaan aiheuttaneet meille mitään isompaa palovaaraa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .