Toisen henkilön nimellä esiintymisestä tuli sakkojuttu

Somepalvelu Facebookiin toisen ihmisen nimellä luodusta profiilista voi perjantaista alkaen seurata sakot.

Uusi rikosnimike identiteettivarkaus on asianomistajarikos. Rapsut lankeavat vain, jos uhri kokee tulleensa loukatuksi ja vaatii tekijälle rangaistusta.

Tyypillinen identiteettivarkaus tapahtuu netissä. Huijari voi esimerkiksi hakkeroida toisen someprofiilin tai sähköpostin tai luoda kokonaan uuden valeprofiilin.

Identiteettivarkaudesta voidaan tuomita ihminen, joka käyttää ilman lupaa toisen henkilötietoja tai muita tunnistamistietoja erehdyttämistarkoituksessa. Teon pitää aiheuttaa uhrille taloudellista vahinkoa tai muunlaista "vähäistä suurempaa haittaa".

Taloudellista vahinkoa voivat oikeusministeriön mukaan olla tilanteen korjaamisen vaatimat kulut.

Vähäistä suurempi muu haitta voi olla esimerkiksi sitä, ettei asian oikaiseminen onnistu kuin vaivoin jos ollenkaan. Väärien someprofiilien poistaminen voi olla vaikeaa, koska monet someyritykset toimivat Pohjois-Amerikassa ja sikäläisten lakien mukaan.

Lisäksi haitan suuruuden määritteleminen voi osoittautua hankalaksi.

–?Kuinka monta puhelinsoittoa tai sähköpostin lähettämistä vaaditaan vähäistä suurempaan haittaan? Siihen tuomioistuimet aikanaan ottavat kantaa, sanoi säädöstä pohtineeseen työryhmään kuulunut tietosuojajuristi Eija Warma STT:lle kesällä.

Vakavimpiin rikoksiin kiristyksiä

Identiteettivarkaus ei ole aiemmin ollut itsenäisenä tekona rikos. Varas on kuitenkin voitu tuomita muun muassa petoksesta tai kunnianloukkauksesta. Petossyyte on noussut esimerkiksi silloin, jos on tehtaillut toisen nimissä nettiostoksia.

Perjantaina tulee voimaan myös muita tietoverkkorikoksia koskevia lakimuutoksia. Esimerkiksi datavahingonteon, viestintäsalaisuuden loukkauksen ja tietomurron enimmäisrangaistus nousee kahteen vuoteen vankeutta. Törkeän tietomurron enimmäisrangaistus korotetaan kolmeen vuoteen vankeutta.

Datavahingontekoa, tietoliikenteen häirintää ja tietojärjestelmän häirintää voidaan vastedes pitää törkeänä muun muassa silloin, jos rikos on kohdistunut elintärkeään infrastruktuuriin. Törkeiden tekomuotojen enimmäisrangaistus on viisi vuotta vankeutta.