Toisten tiedustellessa sähkökatkoa, voi toisen talo palaa

Vaikka taivas löisi tulta ja puut rytisisivät lähilepikossa, hätäkeskukseen ei myrskylläkään kannata soittaa suotta. Jokainen metsän reunassa kellahtanut puu ei ole erillisen hätäpuhelun väärti. Jos salama tuikkaa koko lähimetsän tuleen, on jo syytä soittaa numeroon 112.

Viime viikkojen myrskyt ovat kuormittaneet monet hätäkeskuksista äärimmilleen. Esimerkiksi Etelä-Savon hätäkeskukseen tulvi Asta-myrskyn aikana 1 570 tehtävää, luku on alueen historian hurjin. Normaalisti tehtävämäärät ovat alueella viidensadan hujakoilla.

Lauantaina Tampereelle iskeneen myrskyn aikana Pirkanmaan hätäkeskuksen jonot venähtivät 2,5 minuuttiin, kun normaalisti puheluihin vastataan viidessä sekunnissa.

Tuolloin keskuksille kuulumattomat puhelut vain lisäävät ruuhkaa.

Sähköyhtiöt tuntevat katkot

Pirkanmaan hätäkeskuksen asiantuntija Kati Federley muistuttaa, että niin hurjalta kuin myrskykokemus saattaa tuntuakin, hätäkeskuksiin ei soitettaisi suotta.

Tällä Federley tarkoittaa puheluita, joissa tiedustellaan miksi sähköt pimenivät, koska ne saadaan korjattua tai soitetaan jostain vaaraa aiheuttamattomasta, pyörätien viereen kaatuneesta puusta.

- Ymmärrän kyllä, että oma sulanut pakastin voi olla suurenkin henkilökohtaisen harmin aihe, mutta ihan kaikkeen hätäkeskuskaan ei voi puuttua, Federley tähdentää.

Sähkökatkojen vikatiedustelut kuuluvat sähköyhtiöille.

Turhat tiedustelut kuormittavat suotta

Hätäkeskukseen tulvii vuosittain noin 750 000 turhaa puhelua. Niihin lasketaan muun muassa kännykän taskusta soittamat puhelut, virheelliset tiedustelut tai ilkivaltasoitot.

Aamulehti uutisoi maanantaina hätäkeskukseen tulleen viikonloppuna soittoja muun muassa siitä, että joku valitti pelastuslaitoksen käyttävän raivaustöihin kovaäänistä moottorisahaa nukkumaanmenoaikaan. Samaan aikaan tulipalosta soittaneet avuntarvitsijat joutuivat roikkumaan jonossa.

Federley muistuttaa, että oli soittajan asia mikä tahansa, päivystäjältä menee tietty aika siihen vastaamiseen.

- Se aika on väkisinkin joltain toiselta pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja

THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20

Keski-Suomen kutsunnoissa pitää olla suojamaski – pojat armeijaan pääosin talvella 2022

Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja, koko Suomessa 20 uutta tapausta – katso tästä kuntakohtainen listaus

Kolme neljästä kateissa olevista on miehiä – suurin osa nuorehkoja

Ministeri Saarikon vaatimus toiselle koronavirustestausjärjestelmälle saa kannatusta Husin diagnostiikkajohtajalta –  toiminta voitaisiin saada käyntiin kuukausissa

Koronakriisi nosti paikoittain noutokaljan arvostusta – Alkoholin ulosmyynnistä hyötyvät kuitenkin pääasiassa vain paikallispanimot

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.