Toive Saarijärven museon remontista elää, vaikka kaupunginvaltuuston takauspäätöksestä on tehty valitus

Museon rahoitukseen etsitään ratkaisua. Kulttuuriin ja matkailuun on uusia suunnitelmia.

Saarijärvellä ei ole haudattu suunnitelmia museon remontin pikaisesta toteuttamisesta, vaikka Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen on valitettu kaupunginvaltuuston päätöksestä, jolla myönnettiin kaupungin takaus Kiinteistö Oy Saarijärven Museotalon remonttilainaan.

– Tavoite on, että museon peruskorjaushanke etenisi viivytyksettä. Virkamiesvoimin on pyritty hakemaan ratkaisua. Meidän täytyy viedä eteenpäin valtuuston tahtotilaa ja katsoa kaikki kortit. Toiveet ovat korkealla, että tässä päästään maaliin, Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen sanoi maanantaina.

Rusanen ei kertonut, millaisia vaihtoehtoja remontin rahoituksen varmistamiseksi mahdollisesti on. Kaupunki tiedottanee asian etenemisestä viimeistään parin viikon kuluttua, jolloin hallinto-oikeuden vastauspyyntö valtuutettu Harri Lehtisen (kok.) valitukseen on kaupunginhallituksen käsiteltävänä.

Valtuusto myönsi kesäkuussa takauksen museon kiinteistöyhtiön 1,5 miljoonan euron lainalle äänin 27–4. Valtion tukea remonttiin on myönnetty 750 000 euroa, mutta se edellyttää takausta lainalle. Heralan taidesäätiön rahoitusosuus on 200 000 euroa.

Kaupunki omistaa kiinteistöyhtiöstä 50,1 prosenttia. Remontin on arvioitu nostavan vuositasolla 80 000–100 000 eurolla kaupungin vuosimaksuja yhtiölle.

Lehtinen perusteli valitustaan kaupungin tiukalla taloudella. Museon ylläpito ei hänen mukaansa kuulu kaupungin lakisääteisiin tehtäviin ja rahaa tarvitaan moneen muuhun kohteeseen.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina museon, kulttuuritoimen ja matkailupalvelujen kehittämissuunnitelmia sisältävän raportin asettamaltaan työryhmältä.

Esitettyjen suunnitelmien mukaan museon tuloja voitaisiin lisätä vähintään 55 000 euroa vuodessa kasvavilla kävijämäärillä, tarjoamalla juhla- ja tilaisuuspaketteja yrityksille ja yhteisöille, joukkorahoituksella sekä lisäämällä hankerahoitusta.

Uusia kävijäryhmiä muun muassa seutukunnan kouluista odotetaan museopalveluihin, jotka liittyisivät uuteen paikallista taidetta ja historiaa esittelevään pysyvään näyttelyyn. Tila tätä varten on tarkoitus rakentaa remontin yhteydessä.

Menot vähenevät noin 50 000 euroa vuodessa, kun kulttuurisihteerin tehtävät yhdistetään muiden työntekijöiden tehtäviin ja toimintaa organisoidaan uudelleen.

Suunnitelmat sisältävät myös muun muassa uuden kulttuuritapahtumaviikon sekä matkailupalvelujen paketointia ja markkinointia etenkin kulttuuri-, luonto- ja terveysmatkailuun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .