Tontteja saa jo nimellistä korvausta vastaan – "Kysyntä laskenut voimakkaasti"

Tonttien tarjousmyynnillä yritetään houkutella kuntiin uusia asukkaita ja veronmaksajia. Keskuskaupungeissa ja kasvukunnissa kysyntää riittää listahinnoillakin. Syrjäisemmissä kunnissa tontteja myydään alle määriteltyjen hintojen ja jopa pelkkää nimellistä maksua vastaan, vaikka tontit ovat usein ilman alennusmyyntejäkin halpoja verrattuna keskuskaupunkeihin.

– Taloustilanne on tonttien kysynnän ja tarjonnan suhteen hyvin hankala. Selkeä viesti kunnista on, että perinteisten omakotitonttien kysyntä on laskenut voimakkaasti, sanoi kehittämispäällikkö Mati Holopainen Kuntaliitosta.

Kysynnän laskuun vaikuttaa muun muassa se, että nyt ei ole kovin helppoa päästä entisestä asunnosta eroon. Lisäksi kysyntä on kallistumassa entistä pienempiin tontteihin.

– Kasvun vuosina haluttiin mahdollisimman isoja tontteja, joissa rakennusoikeutta oli se 300 kerrosneliömetriä. Nyt mielellään haetaan rakennusoikeutta 100 plus jotain. Tonttitarjonta ei ehkä kaikin paikoin vastaa nykyistä kysyntää, sanoi Holopainen.

Kun kysyntä on heikkoa, hintoja lasketaan. Se ei kuitenkaan ole kunnan näkökulmasta välttämättä aina viisas ratkaisu. Tonttien myyntituloilla kun pitäisi kattaa ne kustannukset, mitä tonttien rakentamisesta aiheutuu. Muutoin kuluja pitää kattaa verotuloilla. Useissa eloonjäämiskamppailua käyvissä pienissä kunnissa verotus onkin ankaraa.

Lähellä palveluja ja työpaikkoja

Holopainen uskoo ennen kaikkea yleisen taloustilanteen ja kiinteistömarkkinoiden tilanteen vaikuttavan tonttien kysyntään ja tarjontaan. Esimerkiksi monien kuntaliitosten hyytymisellä ei hänen nähdäkseen ole kilpailua lisäävää vaikutusta.

– Ennemminkin voisi ajatella kuntien yhteistyön tiivistyvän, kun liitospeikko ei ole mukana keskusteluissa. Nyt on tilaa miettiä, miten voisi tehdä molempia tai useita kuntia hyödyttävää yhteistyötä.

Ostajatkin tekevät valintoja enemmän taloudellisen kokonaisharkinnan kautta kuin alennusmyynnissä olevan tontin takia. Siksi keskuskaupungin kallis tontti voi olla kotitaloudelle järkevämpi ratkaisu kuin halpamyyntitontti naapurikunnasta.

– Tonttien pitää useimpien mielestä olla lähellä palveluja ja työpaikkoja. Syrjäinen asuminen kaukana palveluista ja yhteyksistä ei ole enää houkutteleva vaihtoehto. Sijainti on tärkeä myös kiinteistön jälleenmyyntiarvon takia, sekin on yksi elementti kokonaisharkinnassa.

Kohteena myös loma-asukkaat

Keski-Suomessa kunnat ovat vaihtelevasti houkutelleet asukkaita tonttien tarjouskaupalla. Esimerkiksi Saarijärvellä päätettiin tässä kuussa laskea asemakaava-alueen kuivan maan tonttien hintoja 25 prosenttia ja omarantaisten tonttien hintoja 10 prosenttia.

Toivakassa on hyviä kokemuksia tonttialekampanjoista, ja tänä vuonnakin myynnissä on 14 tonttia alennettuun hintaan.

Kivijärvellä kunnanhallitus on esittänyt valtuustolle, että rakentamattomat tontit, joissa on kunnallistekniikka valmiina, myydään viidellä eurolla per tontti. Määräaikaiskampanjaa päättyy vuoden 2020 lopussa.

Multialla päättyy toukokuun lopussa tarjous, jolla kunnallistekniikan piirissä olevilta kaava-alueilta tontin varanneille annetaan ilmaiseksi vesi- ja viemäriliittymä.

Alennusmyynnillä houkutellaan myös loma-asukkaita. Kinnulassa Saarensalmen loma-asuntoalueella viime vuonna aloitettua 40 prosentin alennusmyyntiä jatketaan ensi vuoden loppuun, koska vuonna 2009 valmistuneelta alueelta on myyty vain yksi tontti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.