Touko Aallon jääminen sairauslomalle uupumuksen vuoksi on poikkeuksellista – "Erikoinen ja hankala tilanne vihreille"

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon jääminen sairauslomalle uupumuksen vuoksi on täysin poikkeuksellista, arvioi valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulusta.

Aalto ilmoitti sairauslomastaan torstaina Facebookissa.

– Olen uupunut ja nyt ymmärtänyt, että jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan. Minusta on tärkeää, että työssä jaksamisesta ja vaativaa työtä tekevien uupumisesta puhutaan avoimesti, Aalto kirjoitti.

– Kukaan meistä ei veny loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisi. Kenenkään, ei myöskään poliitikon, pidä vaarantaa terveyttään työn takia, hän jatkoi.

Sairausloman syy ja Aallon asema istuvana puheenjohtajana tekevät tilanteesta Raunion mukaan harvinaisen.

– Tästä tekee poikkeuksellista juuri se, että syynä on uupumus. Se on kansainvälisestikin ajateltuna harvinaista varsinkin, kun ajatellaan, että vaalit ovat lähestymässä, Raunio arvioi.

Vuonna 2017 oikeus- ja työministerinä toiminut, tuolloin perussuomalaisia ja nykyisin sinisiä edustava Jari Lindström jäi tehtävistään sairauslomalle uupumuksen takia.

Tilannetta ei kuitenkaan voi Raunion mukaan verrata Aallon ilmoitukseen.

– Hän ei ollut puoluejohtaja, Raunio sanoo.

Vihreiden kannalta vaikea hetki

Aallon pois jäämisen ajoitus on Raunion mukaan vihreille erityisen hankala. Puolueen kannatus on ollut laskusuunnassa, ja nyt pitäisi pystyä aloittamaan loppukiriä kohti kevään eduskuntavaaleja.

– Siinä mielessä tämä on kyllä erikoinen ja hankala tilanne vihreille, Raunio toteaa.

– Jos ihminen on uupunut eikä pysty olemaan töissä, on parempi, että jää pois, mutta ajoitus on puolueen kannalta hyvin hankala ja kiusallinen, hän jatkaa.

Puheenjohtajalle on kertynyt stressitekijöitä

Touko Aalto on ollut vihreiden puheenjohtajana paineen alla.

Puolueen kannatus on laskenut, ja Aalto on ollut paljon julkisuudessa yksityiselämänsä takia.

– Vaikka näillä asioilla ei olisi yhteyttä toisiinsa, tilanne on varmasti stressaava kenelle tahansa puoluejohtajalle, Tapio Raunio arvioi.

Kuka nousee puolueen äänitorveksi?

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kommentoi torstaina STT:lle, että puoluehallitus päättää, kuka varapuheenjohtajista toimii Aallon virallisena sijaisena.

Vihreiden varapuheenjohtajat Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen ovat tasa-arvoisia ja hoitavat Aallon tehtäviä hänen sairauslomansa aikana.

Varapuheenjohtajat ovat suurelle yleisölle melko tuntemattomia nimiä, mikä ei välttämättä tee hyvää puolueen näkyvyydelle. Tehtävien jakaminen varapuheenjohtajien kesken ei Raunion mukaan ole paras ratkaisu.

– Sekään ei ole kovin ihanteellinen tilanne. On totuttu siihen, että puolueen nimissä äänivaltaa käyttää yleensä yksi henkilö. Siinä on se riski, että tulee ristiriitaisia kannanottoja ja voi hämärtyä vihreiden linja.

Toisaalta jos puolueen kannatus lähteekin Aallon sairausloman aikana nousuun, tilanne on Raunion mukaan istuvalle puheenjohtajalle vaikea.

– On poikkeuksellista, että edeltävä puheenjohtaja avoimesti arvostelee seuraajansa niin kuin Ville Niinistö teki. Se tyytymättömyys vihreiden joukossa varmaan on aika laajalle levinnyttä, Raunio toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .