Touko Aallon kuherruskuukausi on ohi – tutkija kaipaa vihreiden puheenjohtajalta selkeää linjaa

Ylen kannatusmittauksessa keskusta nousi, vihreät ja perussuomalaiset luisuivat alaspäin.

Vihreiden kannatuksen notkahduksessa näkyy kesällä valitun puheenjohtajan Touko Aallon kuherruskuukauden hiipuminen, arvioi eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

– Nyt odotellaan sitä, että nähdään, mikä on Touko Aallon linja suhteessa (edellisen puheenjohtajan) Ville Niinistön linjaan, Jokisipilä sanoo STT:lle.

Ylen torstaina julkistamassa kannatusmittauksessa vihreiden ja perussuomalaisten suosio luisui selvästi alaspäin. Vihreitä kannattaa nyt 14 prosenttia ja perussuomalaisia 6,9 prosenttia. Vihreiden kannatus laski 2,6 prosenttiyksikköä ja perussuomalaisten 3,0 prosenttiyksikköä verrattuna edelliseen kyselyyn.

Jokisipilän mukaan runsas vaihtelu kuuluu kannatuskyselyiden luonteeseen. Kokonaistilannetta arvioitaessa on otettava huomioon epävarmojen äänestäjien osuus.

– Sinne kätkeytyy sellaisten isojen yllätysten mahdollisuus. Kun joku puolue saa ajoitettua kuntopiikkinsä oikein, silloin voi tulla jytkyjä.

Perussuomalaisista kesällä irtautuneen sinisen eduskuntaryhmän kannatus laahaa edelleen alamaissa noin 1,3 prosentissa.

– Hallituksen näkökulmasta sitä on vaikea pitää minään muuna kuin huolestuttavana asiana, Jokisipilä pohtii.

Kokoomus edelleen suosituin

Ylen mukaan suosituin puolue on edelleen kokoomus 22,8 prosentin kannatuksella. Kannatus kasvoi 1,1 prosenttiyksiköllä. Toiseksi suosituin on SDP 18,4 prosentin kannatuksella. Myös SDP:n kannatus kasvoi edellisestä mittauksesta.

Keskusta kohensi kannatustaan 17,4 prosenttiin, kun viime kuussa julkaistussa mittauksessa se oli 15,8 prosenttia.

Vasemmistoliiton kannatus puolestaan nousi 0,7 prosenttiyksikköä 9 prosenttiin. Myös RKP:n kannatus nousi, kristillisdemokraattien vuorostaan laski.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi reilut 2 400 ihmistä lokakuun aikana. Virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.