Touko Aalto: Jokainen euro budjetissa on arvovalinta

Vihreät kiirehtii perhevapaauudistusta ja leikkaisi yritystukia.

Vihreät vaatii merkittäviä panostuksia koulutukseen ja osaamiseen. Puolue karsisi yritystukia ja kiirehtii perhevapaiden uudistamista tähän päivään.

– Nyt tarvitaan oikeudenmukainen tulevaisuusbudjetti. Suomi pärjää panostamalla osaamiseen, ehkäisemällä syrjäytymistä ja ottamalla harppauksia kohti hiilineutraalia Suomea. Ei ole oikein, että hallitus on leikkauksillaan murentanut koulutuksen tasa-arvoa, suomalaisten osaamista ja pienituloisten sosiaaliturvaa, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Rahat budjetin sisältä

Vihreiden mukaan hallituksen olisi nyt korkea aika perua historialliset koulutusleikkaukset. Rahat siihen löytyvät budjetin sisältä perkaamalla ympäristölle haitallisia tukia ja tehottomia yritystukia.

– Nyt tarvitaan tuntuvaa panostusta koulutukseen ja osaamiseen. Taloustilanteessa on hyvän käänteen merkkejä, mutta tulevaisuuden menestys ja hyvinvointi turvataan vain pitämällä huolta suomalaisesta osaamisesta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoi.

Vihreät korvaisi kaikki leikkaukset, joita hallitus on tehnyt koulutukseen aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle.

– Jokaiselle yritystuelle löytyy kyllä aina äänekäs puolustaja, joka tuesta hyötyy. Se ei riitä syyksi jättää niiden perkaaminen tekemättä. Tehottomat yritystuet jarruttavat elinkeinojen uudistumista ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua sekä syövät rahat, joille olisi parempaa käyttöä, Aalto sanoi.

Tehottomista yritystuista Aalto mainitsi teollisuuden energiaverojen palautukset, 200 miljoonaa euroa sekä päästökauppakompensaation, 40 miljoonaa euroa. Hän siirtäisi nämä rahat ammatilliseen koulutukseen.

Solidaarisuusveroa jatkettava

Vihreät odottaa hallitukselta tuloeroja kaventavaa verokokonaisuutta ja helpotusta pienituloisten arkeen.

– Hallitus on pistänyt talouden tasapainottamisen suurimmiksi maksajiksi työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat sekä toisaalta julkisen sektorin pienipalkkaiset työntekijät. Julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla lomarahaleikkaukset ovat tuntuneet kukkarossa jo tänä kesänä. Oikeudenmukaista ei ole, että tässä tilanteessa lähdettäisiin keventämään suurituloisimpien verotusta. Solidaarisuusveron jatkaminen nykymuodossaan on oikein, Aalto sanoi.

Perhevapaauudistus ei voi odottaa

Mikkosen mukaan perhevapaauudistus ei voi enää odottaa. Naisten asema työelämässä ei vahvistu eikä isien tasavertainen vanhemmuus toteudu ilman koko perhevapaajärjestelmän perusteellista uudistamista.

– Odotamme hallitukselta uudistusta, joka lisää tasa-arvoa, perheiden valinnanvapautta ja järjestelmän joustavuutta. Pelkkä kotihoidontuen viilaaminen ei riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltainen uudistus, Mikkonen jatkoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.