Touko Aalto: Kokoomukselle toinen keltainen sote-kortti

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aallon mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto on karvasta kalkkia kokoomuksen kahdelle päätavoitteelle, markkinamallille ja menoleikkurille. Ne molemmat vesittyvät.

– Perustuslakivaliokunnan lausunto antoi toisen keltaisen kortin kokoomuksen markkinamallille ja se tarkoittaa ulosajoa, Aalto sanoo jalkapallon MM-kisojen aattona.

Koko rahoitusmalli vaikeuksissa

Aallon mukaan rahoitusleikkurin osalta hallituspuolueet tuntuvat viljelevän näkemystä, että perustuslakivaliokunnan lausunto koskisi lähinnä poikkeustilanteiden ratkaisemista.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz on sanonut, ettei lausunnossa todeta hallituksen kaavailemaa menokehystä perustuslain vastaiseksi, vaan kiinnitetään huomiota siihen, että poikkeustilanteissa kynnys antaa lisärahaa on nostettu liian korkealle ja tätä pykälää sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu korjaamaan.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Koko rahoitusmalli on perustuslain kannalta ongelmallinen. Kun lukee lausunnon läpi, siellä viitataan vähintään viidessä kohdassa valtiovarainvaliokunnan lausuntoon, ja tuodaan hyvin selkeästi esiin, että koko rahoitusmalli on perustuslain kannalta hyvin ongelmallinen.

"Perustuslakivaliokunnan mielestä huoli rahoituksen riittämättömyydestä tuodaan varsin painokkaasti esiin myös valtiovarainvaliokunnan asiasta antamassa lausunnosta....Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on muutettava rahoituslain sääntelyä siten, että se turvaa asianmukaisesti ja täsmällisin säännöksin riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen."

"Valikoivaa puhetta"

Aallon mukaan kokoomus pelaa aikaa ja menee puoluekokoukseen puhumalla poikkeustilanteista, mutta se on pieni sivujuonne. Hänen mukaansa on katsottava koko sote-rahoitusta.

– Jos joku väittää, että vain ja ainoastaan poikkeustilanteet ovat ongelma tässä maakuntien rahoituksessa, silloin tämä henkilö tietoisesti jättää ison osan perustuslakivaliokunnan lausunnon kohdista mainitsematta ja se on politiikkaa. Se on hyvin valikoivaa puhetta, mitä kerrotaan. Sitä ei voi kiertää tai kaartaa, että rahoituskehyksen tiukkuus on iso ongelma ja se on lausunnon ytimessä.

Aallon mukaan lausunto tarkoittaa sitä, että joko yleistä rahoitustasoa nostetaan tai tiukasta budjettileikkurista luovutaan. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että kokoomus ei saa heille tärkeitä leikkauksia peruspalveluihin läpi, mikä on tietysti hyvä uutinen kaikille suomalaisille.

Hallitus ei ansaitse lisäpäiviä

Rahoitusleikkuri on ollut siinäkin mielessä tärkeä kokoomukselle, että puolueen ajama markkinamalli selkeästi kasvattaisi kustannuksia. Ne kustannukset pitää jotenkin mitätöidä ja rahoitusleikkuri on ollut heidän ratkaisunsa siihen. Nyt se on jäämässä pois.

Aalto muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että mikään budjettirajoite ei voi ajaa ihmisten peruspalveluiden yli. Yleistä rahoitustasoa pitää nostaa tai budjettileikkuria pitää höllentää.

"Hallitukselle ei yhtään lisäpäivää"

Aallon mukaan hallituksen sote-mallin ahdinkoa kasvattaa se, että valinnanvapauteen pitäisi tehdä pitkä vaiheistus. Se helpottaa rahoituskysymystä, mutta kokoomuksen on vaikea niellä vaiheistusta.

– Pitkät siirtymäajat mahdollistavat sen, että seuraava hallitus pystyy korjaamaan nykyhallituksen sote-mallin pahoja valuvikoja.

Aalto torjuu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ajatuksen eduskuntavaalien siirtämisestä kesäkuun eurovaalien yhteyteen.

– Tämä hallitus ei ansaitse yhtään lisäpäivää, Aalto sanoo.

Hänestä maakuntavaalit on pidettävä aikaisintaan eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa.

Jokinen: Kyse on ihmisestä eikä järjestelmästä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että kyse on ihmisen eikä järjestelmän, tässä tapauksessa, maakunnan perustuslaillisesta oikeudesta.

– Rahoituksen kehysmenettely ei ole perustuslain mukaan ongelma, koska kaikissa tilanteissa varaventtiili, poikkeusmenettely, turvaa yksilön oikeuden saada hoitoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .