Touko Aalto: Puolueiden sovittava, etteivät ne aseta samoja ehdokkaita eduskunta-, maakunta- ja kuntavaaleihin

Aalto sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa, että "kolmen jakkaran ongelma" voi aiheuttaa muun muassa esteellisyyttä.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto ehdottaa, että puolueiden tulisi sopia ennen seuraavia vaaleja, etteivät ne aseta samoja henkilöitä ehdolle sekä eduskunta-, maakunta- että kuntavaaleihin. Aalto sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa, että "kolmen jakkaran ongelma" voi tuoda muun muassa esteellisyysongelmia esimerkiksi rahasta päätettäessä.

Hänen mukaansa demokratiaan ei istu se, että samat henkilöt päättävät niin keskus-, alue- kuin paikallishallinnossa, vaikka laki turvaa oikeuden asettua ehdolle vaaleissa. Kyseessä on Aallon mukaan myös ajankäyttökysymys.

Usean puolueen nuorisojärjestöjen puheenjohtajat esittävät viikko sitten liki samaa kuin Aalto. Nuorisojärjestöjen puheenjohtajien mukaan paras olisi niin kutsuttu Ruotsin kaksi kolmesta -malli. Siinä yksi poliitikko voisi toimia päätöksentekijänä samanaikaisesti vain kahdella hallinnon tasolla. Eli ehdolla voisi olla kaikissa vaaleissa, mutta esimerkiksi maakuntavaalipaikasta olisi luovuttava, jos tulee valituksi sekä eduskuntaan että oman kunnan valtuustoon.

Aalto miettii vielä maakuntavaaliehdokkuuttaan. Ensi kevään eduskuntavaalissa hän asettuu ehdolle. Keskisuomalaisen mukaan Aalto ei kuitenkaan lähde hakemaan ylimääräistä nostetta pääministeripyrkimyksilleen asettumalla ehdolle joko Uudenmaan tai Helsingin vaalipiirissä, vaan hakee kannatuksensa edelleen Keski-Suomesta.

Aallon haastattelu kokonaisuudessaan on julkaistu päivän Keskisuomalaisessa. Pääset näköislehteen tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.