Touko Aalto: Sote- ja maakuntauudistuksen ongelmat ovat vielä korjattavissa – oppositio mukaan valmisteluun tai hallitus nurin

Hallituksen sote- ja maakuntauudistusten ongelmat ovat vielä korjattavissa, jos hallitus suostuu ottamaan opposition aidosti mukaan työhön, sanoo vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

Hänen mukaansa eduskunnalle ja valiokunnille on annettava tarpeeksi aikaa lakien läpikäyntiin. Toinen vaihtoehto on Aallon mukaan koko uudistuksen romahtaminen, mikä voi johtaa myös hallituksen kaatumiseen ja ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

– Hallituksen esitys on kelvoton eikä se toteuta sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita. Se ei kavenna terveys- ja hyvinvointieroja, ei hillitse kustannusten kasvua eikä turvaa saumattomia hoivaketjuja, sanoi Aalto puheessaan vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa tänään.

Vihreiden mallissa sote-palvelujen järjestäjinä voisivat toimia maakunnat, jos niille taattaisiin aito itsehallinto sekä verotusoikeus. Hallituksen mallissa maakuntien toimintaa kahlitsisi rahoituksen leikkuri, joka Aallon mukaan leikkaisi maakuntien sote-rahoitusta 1,5 prosenttiyksikköä vuodessa.

– Maakunnille ei jää liikkumavaraa. Vaihtoehdoiksi jää kurjistaa palveluita ja nostaa asiakasmaksuja, Aalto arvioi.

Valinnanvapautta puolue kehittäisi Aallon mukaan hallitusti ja asteittain, kullekin alueelle sopivalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Petteri Orpo Ylellä: En usko maakuntavaalien järjestämiseen lokakuussa