Touko Aalto alkoholiäänestyksestä: "Inhimilliset ja taloudelliset haitat ulkoistetaan yhteiskunnalle"

Vihreiden puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto perustelee alkoholin prosenttirajan korottamisen vastustamistaan kansanterveydellisillä ja -taloudellisilla haitoilla.

Aallon mukaan 70 prosenttia lain lausuntokierrospalautteesta oli hyvin kriittistä alkoholiprosentin korottamista kohtaan, eikä asiantuntijapalautetta voi hänen mukaansa sivuuttaa, kun kyse on kansanterveydestä.

– Hallituksen esitys lisää absoluuttista alkoholinkulutusta ja sen myötä kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia haittoja. 5,5 prosenttisten juomien hinta laskee ja niiden tarjonta lisääntyy merkittävästi. Kulutusta pitäisi suunnata ravintoloihin, ei pois sieltä. Inhimilliset ja taloudelliset haitat ulkoistetaan yhteiskunnalle, jonka palveluista samalla leikataan. Tätä yhtälöä en voi hyväksyä, Aalto sanoo.

Aallon mukaan Suomessa voitaisiin pohtia terveysperusteista haittaveroa.

– Sillä tuontikin voitaisiin tulpata, hän näkee.

Aalto kuitenkin korostaa, ettei sinänsä vastusta vahvempien oluiden tuomista kauppoihin, mutta ei hyväksy mitä tahansa tapaa tehdä se.

– Alkoholilainsäädännön vapauttaminen kannattaa aloittaa ravintoloista, ei panimoteollisuuden lobbauksen pohjalta vähittäismyynnistä. Sanon kyllä pienpanimoiden suoramyyntioikeudelle, ravintoloiden ulosmyyntioikeudelle, suomalaisten tuotteiden ulkomaan markkinoinnille sekä ravintola-alan vapauttamiselle.

Reunaehtoinaan Touko Aalto kertoo pitäneensä asiassa erillisiä veroportaita tai selkeästi jyrkempää progressiota.

– Markkinataloudessa tuotteen hintaan tulisi sisällyttää sen aiheuttamat haittakustannukset. Hallituksen on määrä korottaa alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla. Se ei riitä kattamaan alkuunkaan lisääntyneen kokonaiskulutuksen haittoja terveyteen ja menetettyihin työtunteihin. Alkoholi on myös merkittävä tekijä perhe- ja lähisuhdeväkivallan, lastensuojelutapausten sekä järjestyshäiriöiden taustalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .