Touko Aalto alkoholiäänestyksestä: "Inhimilliset ja taloudelliset haitat ulkoistetaan yhteiskunnalle"

Aalto korostaa, ettei sinänsä vastusta vahvempien oluiden tuomista kauppoihin, mutta ei hyväksy mitä tahansa tapaa tehdä se.

Vihreiden puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto perustelee alkoholin prosenttirajan korottamisen vastustamistaan kansanterveydellisillä ja -taloudellisilla haitoilla.

Aallon mukaan 70 prosenttia lain lausuntokierrospalautteesta oli hyvin kriittistä alkoholiprosentin korottamista kohtaan, eikä asiantuntijapalautetta voi hänen mukaansa sivuuttaa, kun kyse on kansanterveydestä.

– Hallituksen esitys lisää absoluuttista alkoholinkulutusta ja sen myötä kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia haittoja. 5,5 prosenttisten juomien hinta laskee ja niiden tarjonta lisääntyy merkittävästi. Kulutusta pitäisi suunnata ravintoloihin, ei pois sieltä. Inhimilliset ja taloudelliset haitat ulkoistetaan yhteiskunnalle, jonka palveluista samalla leikataan. Tätä yhtälöä en voi hyväksyä, Aalto sanoo.

Aallon mukaan Suomessa voitaisiin pohtia terveysperusteista haittaveroa.

– Sillä tuontikin voitaisiin tulpata, hän näkee.

Aalto kuitenkin korostaa, ettei sinänsä vastusta vahvempien oluiden tuomista kauppoihin, mutta ei hyväksy mitä tahansa tapaa tehdä se.

– Alkoholilainsäädännön vapauttaminen kannattaa aloittaa ravintoloista, ei panimoteollisuuden lobbauksen pohjalta vähittäismyynnistä. Sanon kyllä pienpanimoiden suoramyyntioikeudelle, ravintoloiden ulosmyyntioikeudelle, suomalaisten tuotteiden ulkomaan markkinoinnille sekä ravintola-alan vapauttamiselle.

Reunaehtoinaan Touko Aalto kertoo pitäneensä asiassa erillisiä veroportaita tai selkeästi jyrkempää progressiota.

– Markkinataloudessa tuotteen hintaan tulisi sisällyttää sen aiheuttamat haittakustannukset. Hallituksen on määrä korottaa alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla. Se ei riitä kattamaan alkuunkaan lisääntyneen kokonaiskulutuksen haittoja terveyteen ja menetettyihin työtunteihin. Alkoholi on myös merkittävä tekijä perhe- ja lähisuhdeväkivallan, lastensuojelutapausten sekä järjestyshäiriöiden taustalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kummalla prosentilla alkoholijuomia pitäisi kaupassa myydä?

Näin Keski-Suomen kansanedustajat äänestivät vahvoista oluista

Eduskunta päätti: Nelosolut tulee ruokakauppoihin

Saarikko: Etämyyntiä rajoitetaan ja Alkon monopoliasema turvataan

Uusimmat

Kotimaa

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Poliisi tutkii Hietalahden ampumista kolmena murhan yrityksenä – Silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja "raksavaatteisiin" pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Karstulan Kimingillä rokataan Beatlesia – Jimi Nikkinen esiintyy Uittokalliorockissa lauantaina

Äänekosken puistopiknikillä kuullaan musiikkia jazzista rappiin – Tuuletar ja Grind 3 esiintyvät

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.