Touko Aalto hoputtaa hallitusta translaista: "Luonnos esiin pöytälaatikosta"

Taistelu transihmisten oikeuksien puolesta jatkuu. Näin vakuutti lauantaina Vihreiden puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto, joka osallistui Helsinki Pride -kulkueeseen.

– Vihreät haluaa ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavan translain, jossa sukupuolen vahvistaminen perustuu omaan ilmoitukseen. Oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi on erotettava, Aalto totesi.

Aalto arvosteli samalla Juha Sipilän (kesk.) hallitusta, joka on "itsepintaisesti kieltäytynyt muuttamasta lakia, joka loukkaa ihmisoikeuksia perustavanlaatuisella tavalla".

– Suomessa juridisen sukupuolensa vahvistavan transihmisen on todistettava olevansa lisääntymiskyvytön ja hankittava pitkiin, nöyryyttäviin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys, Aalto sanoi.

Hän huomautti, että Norjassa ja Tanskassa on jo voimassa itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki.

– Ruotsissa ollaan luovuttu lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta ja päätymässä oikeustapausten kautta itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan lainsäädäntöön, Aalto vertasi.

Suomessa uusi translaki valmisteltiin viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Hallituksen ei tarvitsisi kuin ottaa lakiluonnos esiin pöytälaatikosta ja tuoda se eduskuntaan. Valmistelutyö on jo tehty, Aalto hoputti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .