Touko Aalto hyötyi jyväskyläläisyydestään

Vihreiden puheenjohtajan valintaa hidasti äänteen unohtuminen Helsinkiin.

Vihreiden uusi puheenjohtaja, jyväskyläläinen Touko Aalto voitti selkeästi kaikki viisi äänestyskierrosta ja viimeisellä kierroksella hänen äänimääränsä kohosi lähes 3 500:een.

Aalto korosti, että vihreät voivat voittaa vain, jos pysyvät yhdessä. Hän näkee vihreät koko Suomen yleispuolueeksi – ja tulevaksi pääministeripuolueeksi.

– Vihreiden kuntavaalivoitonkin takuu oli se, että meillä on vahva valtakunnallinen viesti. Se edellyttää sitä, että on paikalliset kasvot. Saimme monissa maaseutumaisissa kunnissa hienon vaalivoiton. Esimerkiksi Kurikassa ei aikaisemmin ollut yhtään vihreää valtuutettua, nyt on kaksi.

– Vihreälle viestille on tilausta, kuntavaalien äänet ovat siitä merkki.

Myös väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö korosti, että vihreät on nyt koko Suomen puolue.

Ei-helsinkiläisyys tärkeää

Touko Aalto hyötyi vaalissa siitä, ettei ole helsinkiläinen.

– Jos haluamme olla pääministeripuolue, meidän pitäisi saada kannatusta muualla kuin pääkaupunkiseudulla kovempaan nousuun. Touko on mielettömän ahkera kiertämään ja jaksaa tehdä sitä, sanoi Aallon äänestäjä Katri Korolainen Armon vihreistä.

– Hän oli paljon positiivista julkisuutta saanut muun Suomen eli ei-Etelä-Suomen ehdokas, perusteli myös Länsi-Vantaan vihreiden edustaja Max Mannola.

Myös Kotkan seudun vihreiden Antti van Wonterghem valitsi Touko Aallon osittain alueellisista syistä. Wonterghem huomautti, että Aalto toi vihreille huiman vaalivoiton Jyväskylässä.

– Ja Touko on siitä harvinaislaatuinen poliitikko, että hän on valmis muuttamaan näkökantaansa uuden tiedon pohjalta.

Kaikki hyviä

Moni puoluekokouksen osallistuja korosti, että kuka tahansa ehdokkaista olisi kelvannut puheenjohtajaksi. Odotukset olivat kuitenkin korkealla.

– Minusta on tärkeää, että puolue pysyy liberaalina vastavoimana nationalistis-populistiselle politiikalle ja teknokraattisuudelle, sanoi Helsingin vihreän seuran edustaja Suvi Pulkkinen.

Hänen mielestään pääministeripuolueeksi pääsy edellyttää, että vihreät puhuu myös niistä asioista, jotka eivät ole puolueelle perinteisesti tuttuja. Yksi sellainen on koulutuspolitiikka, joka nousi yhdeksi kokouksenkin keskipisteeksi.

Ohisalon haastajuus yllätti

Viimeinen äänestyskierros käytiin Touko Aallon ja helsinkiläisen Emma Karin välillä. Tämä oli harvalle yllätys, sillä gallupit veikkasivat etukäteen puheenjohtajavaalin olevan kahden kauppa.

– Se oli pieni yllätys, että Maria Ohisalo haastoi Karin niin tiukasti, kommentoi Vuosaaren vihreiden Nikolai Klix.

Kari pudotti Ohisalon viimeiseltä kierrokselta vain muutamilla kymmenillä äänillä.

Tehtävä aiheuttaa paineita

Aalto myönsi, että ruoriin hyppääminen puolueen suosion huipulla aiheuttaa paineita.

– Mutta ei auta stressata.

Aallon mukaan vihreiden pitää tehdä yhteistyötä kaikkien mahdollisten tahojen kanssa. Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa hän tosin sanoi näkevänsä yhteistyön mahdollisuuksia lähinnä siinä tapauksessa, että puolue muuttaa kantojaan vihreille tärkeissä asioissa.

Äänestysliput unohtuivat

Vihreiden puheenjohtajavalinnan tulosta jouduttiin odottamaan pitkälle iltaan, koska noin 400 ääntä sisältänyt laatikko oli unohtunut Helsinkiin. Kovin vihaisia äänenpainoja ei silti kokouspaikka Sampolan käytävillä kuulunut.

– Pitäähän meidänkin saada jotain kirjoitettavaa, kun todennäköisesti ei ole yhtä dramaattista kuin viikko sitten toisen puolueen kokouksessa, veisteli Ekovihreiden Tuomas Vanhanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Touko Aalto on vihreiden uusi puheenjohtaja