Touko Aalto luopuu vihreiden puheenjohtajuudesta – "Uupumus vei työkykyni"

Touko Aalto jättää vihreiden puheenjohtajan tehtävät. Asiasta kertoi tiedotustilaisuudessa vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Miettisen mukaan Aalto informoi päätöksestään puoluejohtoa eilen illalla.

Vihreät aikoo järjestää ylimääräisen puoluevaltuuskunnan kokouksen ensi viikon lauantaina 3. marraskuuta Helsingissä. Tällöin on tarkoitus valita uusi henkilö hoitamaan puheenjohtajan tehtäviä. Valittava henkilö toimii puheenjohtajana ainakin ensi kesään – ja johdattaa puolueen myös ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin.

– Puheenjohtaja palvelee siinä tehtävässä seuraavaan sääntömääräiseen puoluekokoukseen, joka pidetään ensi kesänä, puoluesihteeri Miettinen kertoi.

Aalto: Sairastuin masennukseen vuosi sitten

Aalto julkaisi tiedotustilaisuuden alkaessa Facebook-päivityksen, jossa hän kiittää ihmisiä tuesta ja kannustuksesta.

– Olen pitkän ja huolellisen pohdinnan jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että väistyn vihreiden puheenjohtajan paikalta. Tarvitsen lisää aikaa toipumiseeni. Vihreät puolestaan tarvitsee puheenjohtajan, joka voi johtaa puolueen kohti vaaleja tässä ja nyt. Päätös ei ole helppo, mutta se on ainoa oikea. En pysty terveystilanteeni vuoksi palvelemaan joukkuettani. Sairastuin masennukseen vuosi sitten. Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni. Lääkärin määräämä sairausloma kestää vuoden loppuun, Aalto kirjoittaa.

Touko Aalto kiitti ihmisiä tuesta ja kannustuksesta Facebook-päivityksessään. Ruutukaappaus Facebookista.
 

Aalto sanoo, ettei hän kommentoi toistaiseksi asiaa medialle. Hän sanoo avaavansa myöhemmin uupumuksensa syitä ja tulevaisuuden suunnitelmiaan.

 

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg vihreiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
 

Ohisalo sijaistanut Aaltoa, Niinistön ehdokkuudelle ei esteitä

Jyväskyläläinen Aalto jäi sairauslomalle uupumuksen takia 13. syyskuuta, ja puheenjohtajan tehtäviä on hoitanut vihreiden helsinkiläinen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

Maria Ohisalo on sijaistanut Touko Aaltoa vihreiden johdossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
 

Osa puheenjohtajan vastuista on jaettu myös puolueen muille varapuheenjohtajille sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Krista Mikkoselle.

Vihreiden puoluevaltuuskunnassa toivotaan, että puheenjohtajan tehtävään käytettävissä olevat henkilöt ilmoittautuisivat hyvissä ajoin ennen kokousta.

– Ehdokkaaksi asettaminen tapahtuu siten, että kokouksessa valtuuskunnan jäsenet voivat ehdottaa puheenjohtajaksi henkilöä, joka on käytettävissä tehtävään, valtuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Lue myös: Pikapääkirjoitus: Touko Aallon luopuminen puheenjohtajuudesta voi johtaa vahvan vasemmistorintaman syntymiseen eduskuntavaaleissa
 

Lue myös: Päätoimittaja Mervola: Touko Aalto jäi kovin yksin
 

Lue myös: Kommentti: Touko Aallolla ei ollut muuta vaihtoehtoa – akut eivät ole vielä täynnä
 

Vihreiden säännöissä on rajoite, kuinka monta täyttä kautta yksi henkilö voi toimia puheenjohtajana.

Media kysyikin puoluesihteeri Miettiseltä, onko esteitä sille, että esimerkiksi entinen puheenjohtaja Ville Niinistö voisi tulla valituksi puheenjohtajaksi ensi viikolla ja toimia siten tehtävässä ensi kesän puoluekokoukseen saakka.

– Tämän voi sanoa sillä tavalla, että meillä ei ole säännöissämme sellaisia teknisiä rajauksia, jotka estäisivät ketään tällä hetkellä asettumasta ehdokkaaksi, Miettinen sanoi.

Vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo on tähän mennessä toiminut väliaikaisesti puheenjohtaja Aallon sijaisena. Osa puheenjohtajan vastuista on jaettu myös puolueen muille varapuheenjohtajille sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Krista Mikkoselle.

Ville Niinistö. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
 

 

Lue myös: Touko Aallon rakettimainen ura: Joensuun poika ponnisti Jyväskylän kautta valtakunnan poliittiseen eliittiin
 

Touko Aallon rakettimainen ura: Joensuun poika ponnisti Jyväskylän kautta valtakunnan poliittiseen eliittiin

Pikapääkirjoitus: Touko Aallon luopuminen puheenjohtajuudesta voi johtaa vahvan vasemmistorintaman syntymiseen eduskuntavaaleissa

Päätoimittaja Mervola: Touko Aalto jäi kovin yksin

Uupuminen tämän vuosituhannen ilmiö – politiikassa vallitsee "mikään ei riitä" -kulttuuri

Vihreiden puoluesihteeri Miettinen: Teknisiä esteitä Ville Niinistön paluulle puheenjohtajaksi ei ole

Kommentti: Touko Aallolla ei ollut muuta vaihtoehtoa – akut eivät ole vielä täynnä

”Onnistumme vain, jos olemme yhtä” – lue arkistojuttu Touko Aallon noususta vihreiden johtoon

Tästä joukosta valitaan todennäköisesti Touko Aallon seuraaja – katso lista

Vihreiden uusi johtaja valitaan reilun viikon päästä – ehdokkaita ei vielä ilmaantunut

Heidi Hautala toivoo Maria Ohisalon ottavan vihreiden puheenjohtajuuden